Chodov na Sokolovsku dostane obchvat za miliardu, kraj schválil peníze na přípravu

Doprava v Chodově na Sokolovsku. Pramen: Město ChodovDoprava v Chodově na Sokolovsku. Pramen: Město Chodov

Podle radního Jana Bureše je Chodov posledním z větších měst v Karlovarském kraji, které je zatím bez obchvatu.

Chodov na Sokolovsku by se měl koncem dekády dočkat obchvatu. Rada Karlovarského kraje jej tento týden zařadila do „Plánu přípravy projektů na silnicích II. a III. třídy pro další programové období 2028–2034“. Obchvat má město zbavit tranzitní dopravy, především té nákladní.

„Chodov je posledním z větších měst v kraji, které je zatím bez obchvatu. Jsem ale pevně přesvědčen o tom, že si jej zaslouží, a to v souvislosti se stupňující se intenzitou dopravy a také s ohledem na další rozvoj města,“ uvedl krajský radní pro dopravu Jan Bureš. Odhaduje, že v případě hladké přípravy by mohla stavba začít za tři roky.

V krajském rozpočtu pro příští rok počítá s částkou ve výši tři miliony korun, která bude využita na projektovou dokumentaci k obchvatu Chodova. Ten bude měřit téměř šest kilometrů. „Zejména pro obyvatele Chodova by obchvat znamenal velkou úlevu. Město je průjezdním bodem pro značné množství nákladní a tranzitní dopravy, což je citelné zejména v době dopravní špičky, kdy se musí řidiči obrnit značnou dávkou trpělivosti,“ řekl starosta Chodova Patrik Pizinger.

Krajská správa a údržba silnic nyní pracuje na technické studii, která řeší umístění stavby včetně předpokládaných záborů pozemků, dále zásahy do chráněných ložiskových území, návrh umístění křižovatek a řešení křížení se železnicí a také etapizaci projektu výstavby a další.

Dokumentace pak bude podle kraje využita ve zjišťovacím řízení v rámci posouzení vlivu stavby na životní prostředí (EIA). Náklady se odhadují na 950 milionů korun. Severní obchvat, o kterém se mluví od 90. let, by měl začínat u železničního přejezdu v Mírové a vyústit v místech, kde leží Železný dvůr.

Orientační nákres budoucího obchvatu Chodova. Pramen: Město Chodov

Orientační nákres budoucího obchvatu Chodova. Pramen: Město Chodov

Tagy Karlovarský kraj obchvat Chodova
7 komentářů