Cestování Euroregionem Nisa zdražilo, nově přibyla možnost vícedenních jízdenek

Motorové vozy Stadler RS1 na viaduktu ve Smržovce na trati Liberec - Tanvald. Foto: České dráhyMotorové vozy Stadler RS1 na viaduktu ve Smržovce na trati Liberec - Tanvald. Foto: České dráhy

Pro některé cestující zdraží jízdenka až o 60 %.

Nový ceník a podmínky platí od 1. dubna pro cestování na jízdenku Euro-Nisa Ticket (ENT). Ta umožňuje neomezené cestování na území tří zemí, konkrétně v celém Libereckém kraji a části Saska a Dolního Slezska. Nově letos nabídne také pokrytí Šluknovského výběžku v Ústeckém kraji.

Kromě zdražení dochází i ke změně typů jízdenek. Stávající papírové jízdenky pro 1 osobu nebo skupinu 2-5 osob nahrazují jízdenky rozdělené podle počtu osob. Až do konce března stála jednodenní jízdenka pro jednoho cestujícího 160 korun, nově stojí 260 korun. Jízdenka pro 2-5 osob za 320 korun už neexistuje, nově stojí podle počtu osob: pro dvě osoby 390 Kč, pro tři osoby 430 Kč, pro čtyři 470 Kč, pro pět 510 korun.

Dochází tak ke zdražení až o 60 %, pro některé skupiny ale naopak může cestování zlevnit: Každá jednodenní i třídenní síťová jízdenka opravňuje k bezplatné přepravě 2 dětí ve věku 6 až 14 let včetně. Namísto jednoho dospělého může cestovat také jedno další dítě, děti do 6 let cestují zdarma.

Nově rozšíření na Šluknovsko

Cena třídenní jízdenky začíná na 600 korunách pro jednu osobu. Nový ceník je na stránkách krajského organizátora veřejné dopravy Korid LK, kde jinak informace o zásadní změně podmínek chybí. Cena jízdenky se několik let neměnila.

Nově jízdenka platí i v oblasti Šluknovska v Ústeckém kraji, nebude platit ale do Benešova nad Ploučnicí. Jízdenka má v budoucnu umožnit také slevy například na vstupném. Jízdenka je u českých dopravců nadále v papírové podobě s tím, že v rámci modernizace odbavovacích zařízení vznikne také její mobilní verze pro chytré telefony. V Německu již mobilní verze jízdenky existuje.

Jízdenka platí ve většině dopravních prostředků na celém území. S přirážkou na každou osobu a směr lze využít i visutou lanovou dráhu na Ještěd, při cestách žitavskými úzkokolejkami se platí historický příplatek na osobu.

Platnost jízdenky Euro Nisa Ticket. Foto: IIdol.cz

Platnost jízdenky Euro Nisa Ticket. Foto: IIdol.cz