Český Těšín má nový dopravní terminál, jeho součástí je i parkoviště pro 140 aut

Nový dopravní terminál v Českém Těšíně. Pramen: Město Český TěšínNový dopravní terminál v Českém Těšíně. Pramen: Město Český Těšín

Stavbu za více než 80 milionů korun provázely od počátků problémy s administrativou i neshody s autorem projektu.

V Českém Těšíně byl zahájen provoz nového dopravního terminálu. Stavba za více než 80 milionů korun probíhala od ledna minulého roku. Všechny zastávky už jsou z původního autobusového stanoviště přesunuty do areálu nového terminálu.

Ten nabízí tabule s aktuálními odjezdy autobusů a také vlaků z nedalekého nádraží. Součástí Centrálního dopravního terminálu jsou rovněž zelené plochy a nově vysazené dřeviny, zázemí pro odložení jízdních kol a nezpoplatněné parkoviště pro více než 140 aut.

Výstavbu nového terminálu, který vyrostl vedle původního autobusového stanoviště, provázely od počátku kontroverze. Autor projektu Wieslaw Kubica upozorňoval na změny, jako třeba bezdůvodné vykácení několika stromů. V březnu Kubica pro Deník uvedl, že se „snažil navrhnout mercedes, město to vysoutěžilo za cenu lamborghini, ale lidé dostanou rozbitou oktávku“.

Výběrové řízení na stavbu terminálu bylo několikrát zrušeno, přičemž město dostalo za stanovení údajně nejednoznačných zadávacích podmínek veřejné zakázky od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže pokutu ve výši 110 tisíc korun. Uspělo však s odvoláním, ÚOHS řízení zastavil a pokutu zrušil. Radnice také musela čelit odejmutí části dotace ve výši pěti procent z celkové ceny terminálu, tedy necelých čtyř milionů korun.

Podíl fondů Evropské unie na celkových nákladech byl 85 procent, 5 procent šlo ze státního rozpočtu a 10 procent z rozpočtu města.

Tagy autobusové nádraží Český Těšín
8 komentářů