Českobudějovické letiště povede někdejší šéf letiště v Bratislavě

Jihočeské letiště České Budějovice. Pramen: Letiště ČBJihočeské letiště České Budějovice. Pramen: Letiště ČB

Cestovní kancelář Čedok objednala z budějovického letiště chartery na Rhodos, Krétu a do Antalye, zajišťovat je budou Smartwings.

Jihočeské letiště České Budějovice má nového ředitele. Stal se jím Ivan Trhlík, kterého dnes rada Jihočeského kraje jmenovala do představenstva letiště a pověřila ho jeho řízením. Trhlík v minulosti vedl mezinárodní letiště v Bratislavě.

„Jihočeské letiště poprvé povede člověk, který má zkušenosti s řízením mezinárodního letiště,“ uvedl hejtman Martin Kuba. Zkušenosti z letectví byly podle něj zásadní při rozhodování krajské rady. „Sice se nám povedlo odblokovat letitou stagnaci letiště, ale teď nás čeká fáze proměnit ho na skutečně fungující mezinárodní letiště. K tomu je nezbytná úzká spolupráce s Řízením letového provozu, Úřadem pro civilní letectví, ale i s letištěm v Ruzyni,“ doplnil Kuba.

Trhlík se vedení letiště ujme 15. března, funkční období je pětileté. „S letectvím jsem spojil celý svůj dosavadní profesní život a jsem moc rád, že mohu své zkušenosti zúročit právě v Jihočeském kraji,“ řekl.

Jihočeské letiště České Budějovice. Autor:  IDVIDEO - Iveta DráždilováJihočeské letiště České Budějovice. Pramen: Letiště ČBNový terminál Jihočeského letiště České Budějovice. Pramen: Jihočeské letiště České BudějoviceLetiště České Budějovice. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářLetiště České Budějovice, nový terminál.
Autor: Letiště České Budějovice

Jak uvádí server Airways.cz, kariéra Ivana Trhlíka začala v 80. letech u ČSA, kam nastoupil po absolvování vysokoškolského studia jako palubní inženýr. V letech 1992 až 1994 byl členem dozorčí rady ČSA. Později, do svého odchodu z ČSA v roce 1998 vedl obchodní zastoupení společnosti v Amsterdamu. Do oboru civilního letectví se Trhlík vrátil v únoru 2013, kdy byl jmenován ředitelem bratislavského letiště. V dubnu 2017 byl slovenským ministerstvem dopravy odvolán.

Letiště v Plané na jižním okraji Českých Budějovic prošlo v uplynulých deseti letech velkou modernizací, která se završila v letech 2017 až 2019 výstavbou nového terminálu. Jihočeský kraj jako jediný akcionář jej musí dotovat, letos částka určená letišti činí 77,4 milionu. Kraj hledá pro letiště a přilehlý 300hektarový areál bývalé vojenské základny strategického partnera.

Takzvaný velký provoz zde začne letos v srpnu. Cestovní kancelář Čedok objednala z budějovického letiště chartery na Rhodos, Krétu a do Antalye, zajišťovat je budou Smartwings.

Jihočeské letiště České Budějovice se ocitlo bez šéfa v květnu 2019, kdy po třinácti letech rezignoval na pozice předsedy představenstva a ředitele Ladislav Ondřich. Stalo se tak v době, kdy vrcholila stavba nového terminálu. Jeho pravomoci převzal člen představenstva Robert Kala (loni v lednu se stal předsedou představenstva), což kraj označil za dočasné řešení.

Tagy Ivan Trhlík Jihočeské letiště České Budějovice
26 komentářů