Česko bude příští rok nejspíše bez přímé linky do USA, American Airlines ruší spojení do Filadelfie

První přílet American Airlines AA52 Filadelfia - Praha, foto: Zdopravy.cz/Josef PetrákPrvní přílet American Airlines AA52 Filadelfia - Praha, foto: Zdopravy.cz/Josef Petrák

Důvodem zrušení sezónní linky je situace s pandemií koronaviru.

Letiště Praha bude i příští rok s největší pravděpodobností bez přímé linky do Spojených států amerických. American Airlines zrušily zatím jediné přímé spojení, na které se prodávaly z Prahy na příští sezónu letenky.

Jde konkrétně o linku do Filadelfie. „Letecká společnost American Airlines nás informovala, že vzhledem k očekávané nízké poptávce související s pandemií onemocnění Covid-19 již v příštím roce neobnoví dálkovou linku mezi Prahou a Filadelfií,“ potvrdila mluvčí Letiště Praha Kateřina Pavlíková.

Kromě Prahy American Airlines tento týden oznámily přerušení spojení z Filadelfie do Manchesteru, Benátek a Reykjavíku. Už dříve dopravce zrušil sezónní spojení do Budapešti a Dubrovníku.

Do Prahy ještě před pandemií Covid-19 létaly United Airlines z letiště Newark a Delta Air Lines z letiště JFK v New Yorku. Původně měly spustit také American Airlines přímé spojení z Chicaga. Linka ale nakonec nebyla kvůli pandemii vůbec otevřena. Delta ani United letenky na přímé spojení v příštím roce neprodávají. Všechny linky byly v provozu přes letní letový řád.

Pro cestující do USA to znamená, že musí využít letu přes jiné evropské velké letiště.

Podle Pavlíkové bude Letiště Praha i nadále usilovat o co nejrychlejší obnovení provozu přímých leteckých spojení, jakmile to epidemiologická situace dovolí. „Tento trh je pro pražské letiště prioritní, a to nejen s ohledem na velký potenciál, ale také z pohledu udržitelného turismu v budoucích letech,“ dodala Pavlíková.

Letiště Václava Havla Praha v tuto chvíli nabízí přímá letecká spojení do přibližně padesátky destinací. Jde převážně o Evropu a Blízký východ. Prioritou je pro letiště zajistit spojení do 45 tzv. klíčových destinací, což jsou zejména významná města a letecké uzly v Evropě, např. Londýn, Amsterdam, Frankfurt, Paříž nebo Moskva. V tuto chvíli má pražské letiště přímé letecké spojení do 31 klíčových destinací.

Tagy american airlines letecké spojení Česko - USA letiště praha PHL prg Top transatlantické lety
24 komentářů