Českému nebi vládne Ryanair, zotavení provozu jde pomaleji než jinde v Evropě

Ryanair a jeho Boeing 737-800. Foto: RyanairRyanair a jeho Boeing 737-800. Foto: Ryanair

Provoz nad Českem se vrací k předcovidovému stavu pomaleji než v celé Evropě.

Letecká společnost Ryanair se stala letos největším zákazníkem Řízení letového provozu za prvních devět měsíců podle počtu pohybů v českém vzdušném prostoru. Na Letišti Praha pak letos upevnila svoji druhou pozici po skupině Smartwings.

Vyplývá to z prezentace ŘLP o výsledcích provozu za tři čtvrtletí letošního roku. Ryanair je jediným z první desítky největších dopravců, který během letošního roku i navýšil takzvané přeletové jednotky v porovnání s obdobím před covidem.

V minulosti byly v čele žebříčku největších dopravců podle přeletových jednotek nad Českem pravidelně zejména aerolinky z Perského zálivu, loni Qatar Airways, v minulých letech Emirates. To je ale minulostí: souvisí to se slabším provozem dálkových letů i nasazováním menších letadel.

Provoz letadel nad Českem roste pomaleji než v Evropě. Důvodem je především situace v Rusku, český vzdušný prostor využívala řada ruských dopravů pro lety dál do Evropy. Kvůli volnější kapacitě okolních vzdušných prostorů také řada dálkových letů mezi Asií a západoevropskými letišti vede přes Rakousko a Německo namísto Česko. Zatímco v celé EU je letový provoz již na 84 % před covidem, v Česku na 63 %.

Na českých letištích podle očekávání za prvních devět měsíců vedou Smartwings s ČSA, následované Ryanairem. Eurowings jsou třetí, v září je ale předstihl například easyJet.

Největší dopravci v českém vzdušném prostoru (1-9 2022)

1. Ryanair
2. Turkish Airlines
3. Wizz Air
4. Emirates
5. Lufthansa

Největší dopravci na českých letištích (1-9 2022)

1. Smartwings (včetně ČSA)
2. Ryanair
3. Eurowings
4. EasyJet
5. Lufthansa

Tagy Řízení letového provozu řlp Ryanair
1 komentář