České dráhy zesílí po dnešní nehodě kontroly strojvedoucích, zda nejezdí opilí

Srážka vlaků na Balabence. Foto: HZS SŽSrážka vlaků na Balabence. Foto: HZS SŽ

Dopravce letos provedl 47 tisíc testů na alkohol a omamné látky.

České dráhy v reakci na dnešní mimořádnou událost na Balabence spustily speciální kontrolní akci mezi strojvedoucími. Důvodem je opilost zaměstnance při dnešní ranní nehodě, kterou podle předběžných informací způsobil střízlivý strojvedoucí KŽC Doprava.

„Bohužel musíme potvrdit, že při dnešní ranní nehodě v Praze vyšla dechová zkouška strojvedoucího soupravy ČD pozitivně. Ačkoliv nebyla podle dostupných informací nehoda zaviněna naším strojvedoucím, nic to nemění na vážnosti tohoto zjištění,“ uvedly České dráhy v prohlášení. Podle zdrojů deníku Zdopravy.cz nadýchal kolem 1,9 promile, což je těsně pod hranicí opilosti. Strojvedoucí řídil vlak se zhruba 200 cestujícími z Milovic.

Strojvedoucí zůstává ještě zaměstnancem dopravce. „V tuto chvíli čekáme na finální potvrzení tohoto výsledku speciálním testem ve zdravotnickém zařízení. Pokud se se potvrdí, že u našeho strojvedoucí došlo ke konzumaci alkoholu, půjde o absolutně neakceptovatelné jednání, pro které neexistuje žádné vysvětlení a omluva. Tato situace nezůstane bez odezvy,“ řekl předseda představenstva Českých drah Michal Krapinec. V případě definitivního potvrzení okamžitě dopravce ukončí se zaměstnancem pracovní poměr.

Dopravce současně uvedl, že zahájil mimořádnou kontrolní akci zaměřenou na strojvedoucí. Jen od ledna do srpna firma provedla 47 tisíc preventivních kontrol na alkohol a omamné látky. „Budeme v nich pokračovat a ještě je zesílíme,“ píše firma v prohlášení.

Nejde o první případ, kdy musí České dráhy řešit problémy s opilým zaměstnancem. Nejtragičtějším případem byla srážka v červnu 2022, při které strojvedoucí pod vlivem alkoholu zemřel.

Všichni se držte, jede na nás Pendolino! Drážní inspekce popsala loňskou tragickou srážku v Bohumíně

Tagy alkohol v dopravě České dráhy
117 komentářů