České dráhy vrací na expresy „koženky“, v depu nestíhají opravovat

Osobní vůz řady B Českých drah. Foto: Jan SůraOsobní vůz řady B Českých drah. Foto: Jan Sůra

České dráhy začaly v posledních dnech nasazovat na některé expresy nebo rychlíky vyšší kvality opět osobní vozy řady B, přezdívané

České dráhy začaly v posledních dnech nasazovat na některé expresy nebo rychlíky vyšší kvality opět osobní vozy řady B, přezdívané díky původnímu potahu sedaček jako koženky. Důvodem jsou hlavně problémy s vozy Bmz, které dopravce koupil od rakouských drah ÖBB.

Vozy řady B se za poslední dva týdny objevily například na expresu Porta Moravica do Varšavy nebo Landeku do Žiliny. „Stav je přechodný a předpokládáme, že se situace postupně zlepší,“ řekl mluvčí Českých drah Petr Štáhlavský.

Podle něj je nasazení starších vozů způsobeno souběhem několika faktorů v posledních dvou týdnech. Jde například o zvýšenou potřebu vozů o prodloužených víkendech a čerpání volna řadou zaměstnanců v depu během tohoto období. „Byly omezené správkové kapacity a i tím došlo k nárůstu správkovosti vozů. K opravě je tak aktuálně přistaveno více vozů než obvykle,“ řekl Štáhlavský.

Závady se podle něj týkají hlavně klimatizací, centrálních zdrojů energií a brzdových kotoučů. „Přijali jsme opatření k urychlení oprav, depa spolupracují s dílnami i s dodavateli větších oprav a komponentů, aby se situace co nejrychleji stabilizovala. Snažím se posílit provozy i personálně, ale obecně je na trhu práce nedostatek kapacit,“ dodal Štáhlavský. Podle něj dráhy stále přijímají zaměstnance do všech technických a provozních profesí a nabízejí i brigády. Jde o profese posunovač, zámečník, elektrikář – elektromechanik a všechny podobné profese.

 

Tagy B Bmz České dráhy mimořádné nasazení starších vozů závady osobních vozů
35 komentářů