České dráhy umožnily Ukrajincům bezplatnou přepravu ve svých vlacích

Lokomotiva 151 u Hoštejna. Dosud na trati 270, od prosince na trati 019, případně 001. Foto: České dráhyLokomotiva 151 u Hoštejna. Dosud na trati 270, od prosince na trati 019, případně 001. Foto: České dráhy

Nárok na bezplatnou přepravu má každý, kdo předloží platný ukrajinský pas.

Ukrajinští občané mohou od dnešního dne do odvolání jezdit ve vlacích Českých drah zdarma. Jde o reakci dopravce na ruskou invazi na Ukrajinu a očekávaný zájem o cesty zpět do vlasti kvůli mobilizaci.

Vlakovému personálu již dnes rozeslaly oznámení, ve kterém je informují o nároku na bezplatnou přepravu cestujících, kteří se při kontrole prokážou pasem Ukrajinské republiky. „K cestujícím přistupujte s patřičnou mírou empatie a pomozte jim s orientací během přepravy,“ uvádí se v pokynech.

Mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský potvrdil, že opatření bylo dnes vydáno.  „Opatření má umožnit rychlý a bezproblémový přesun ukrajinských občanů především do stanice Bohumín, ze které je možné pokračovat přes Polsko na Ukrajinu,“ dodal Šťáhlavský.

České dráhy již včera nabídly několik desítek vozů s kapacitou až 6 000 míst pro případnou evakuaci obyvatel z Ukrajiny. „Společnost může poskytnout spací vozy a především desítky osobních vozů s místy k sezení. České dráhy tak mohou vypravit najednou několik evakuačních vlaků s maximální kapacitou přes 6 000 míst. Vlaky mohou být využité k evakuaci osob také na území našich sousedů,“ dodal Šťáhlavský.

Včera ráno odešla nabídka ukrajinském velvyslanci od majitele Gepard Express Alberta Fikáčka. Nabízí své lehátkové vozy, které využil už letos pro pomoc při odstraňování škod po tornádu na Břeclavsku. Podle něj může být kapacita vlaku až 800 lůžek. Oslovil i další dopravce, zda se připojí. Výzvu už vyslyšela společnost Arriva vlaky, nabídla lokomotivu 140.079.

Tagy České dráhy Ukrajina
101 komentářů