České dráhy snížily zadlužení o čtyři miliardy na necelých 27 miliard

Vectrony ČD v depu ve Vršovicích. Autor: České dráhyVectrony ČD v depu ve Vršovicích. Autor: České dráhy

České dráhy aktuálně splatily pětileté korunové dluhopisy v celkové hodnotě čtyři miliardy korun. Zadlužení mateřské společnosti tak kleslo na necelých

České dráhy aktuálně splatily pětileté korunové dluhopisy v celkové hodnotě čtyři miliardy korun. Zadlužení mateřské společnosti tak kleslo na necelých 27 miliard. Dráhy ke splacení emise z roku 2013 využily peníze z prodeje nádraží Správě železniční dopravní cesty i výtěžek z předloňského refinancování eurových bondů.

Podle vedení drah jsou dluhopisy standardní cestou, jak financovat rozvoj firmy a připravit jí na otevírání trhu. „Prostředky byly v minulosti využity především na investice do modernizace a nákupu vozidel,“ uvedl předseda představenstva Pavel Krtek. Podle něj dráhy za posledních deset let nakoupily nebo zmodernizovaly vozidla za více než 40 miliard korun. Cestujícím tak slouží například nové Railjety, InterPantery, RegioPantery nebo motoráky RegioShark.

Dráhy zároveň chystají na příští rok novou emisi eurových dluhopisů, kterou chce podnik refinancovat bondy splatné v červenci 2019. Emise má objem 300 milionů eur s indexem 4,125 procenta. Při refinancování se drahám zatím vždy podařilo úrok výrazně snížit. Poslední eurová emise splatná v roce 2023 má úrok 1,875 procenta.

Kvůli investicím se zadlužuje i ČD Cargo. Před pěti dny emitovalo dluhopisy v hodnotě jedné miliardy korun, se splatností sedm let a úrokovým výnosem 2,55 procenta.

Tagy České dráhy dluhopisy zadlužení
30 komentářů