dkv-spojujeme

České dráhy se vrací po deseti letech do Varnsdorfu. Místo Desir budou jezdit s 810

Motorový vůz Stadler RS1 v Rybništi. Foto: Doprava Ústeckého krajeMotorový vůz Stadler RS1 v Rybništi. Foto: Doprava Ústeckého kraje

Liberecký a Ústecký kraj zavádí od dubna sezónní víkendové spojení z Liberce do Mikulášovic.

Jedenáct kilometrů dlouhá trať mezi Varnsdorfem a Rybništěm v Ústeckém kraji zažije 13. prosince změnu dopravce i vozidel. Po deseti letech opouští provoz Die Länderbahn, který zde provozoval vlaky pod značkou Trilex od roku 2010 (několik let ještě jako dopravce Vogtlandbahn). Vystřídají ho České dráhy.

Jde o dva roky chystanou změnu, která souvisela i s nedávnou soutěží na dopravce pro spojení v česko-německém pohraničí. Z ní už úsek z Rybniště do Varnsdorfu vypadl.

Nová linka bude mít číslo U9, dosud byla označená jako L7. Skončí tak přímé spojení Liberce až do Rybniště. „Měla by lépe reagovat na složité jízdní řády na pomezí tří zemí a posílit spojení Varnsdorfu s vnitrozemím,“ vysvětlil Ústecký kraj na facebookovém profilu Dopravy Ústeckého kraje.

Ve Varnsdorfu se tak budou nově potkávat dva dopravci: Die Länderbahn s vlaky z Liberce a německého Seifhennersdorfu a České dráhy se spojením z Rybniště. Dojde také k rozdělení v jízdním řádu: úsek z Rybniště do Varnsdorfu je nově tratí číslo 085.

Více spojů, ale vysokopodlažních

Pro cestující dojde ke změnám k lepšímu i horšímu. Výrazně se navýší nabídka spojů: v pracovní dny namísto osmi dvanáct párů. Vlaky na sebe budou navazovat jak ve Varnsdorfu, tak v Rybništi pro spojení dál do Děčína, Rumburku a České Lípy. Zhorší se naopak kvalita vozového parku. Zatímco Die Länderbahn zde nasazuje jednotky Siemens Desiro nebo motorové vozy Stadler RS 1, České dráhy nasadí vysokopodlažní motorový vůz 810.

Die Länderbahn ale z trati do Rybniště úplně nezmizí. Liberecký a Ústecký kraj se dohodly na zavedení nového sezónního spojení mezi Libercem a Mikulášovicemi. Jezdit mají od 2. dubna o víkendu do konce října v trase Liberec – Hrádek n. Nisou – Zittau – Varnsdorf – Rybniště – Krásná Lípa – Mikulášovice. Odjezd z Liberce je v 7:58, návrat do Liberce v 17:55.

Kraje to vysvětlují tím, že o propojení Liberecka a Národního parku České Švýcarsko dlouhodobě usilují samosprávy i další organizace, které se angažují ve zlepšení dostupnosti turistické oblasti ze sídelních regionů s cílem celkového rozvoje cestovního ruchu ve Šluknovském výběžku.

Tagy 810 České dráhy Die Länderbahn Doprava Ústeckého kraje Top trať 085 Rybniště - Varnsdorf Ústecký kraj
213 komentářů