České dráhy po tříměsíční pauze vrací nejlevnější jízdenky

Pendolina v pražském depu. Foto: České dráhyPendolina v pražském depu. Foto: České dráhy

Pro mnoho cestujících, kteří se vrátili po stavu nouze do vlaků Českých drah, to bylo nepříjemné překvapení. Za jízdenku zaplatili

Pro mnoho cestujících, kteří se vrátili po stavu nouze do vlaků Českých drah, to bylo nepříjemné překvapení. Za jízdenku zaplatili mnohem více než v době před pandemií koronaviru. Od 14. června by mělo ale dojít ke zlevnění.

Důvod dražšího cestování byl jednoduchý: České dráhy zcela zrušily z nabídky takzvané vázané jízdenky, které nabízely nejlevnější cestování na konkrétní vlak. Jeden příklad: zatímco běžně šlo koupit jízdenku z Prahy do Plzně bez všech možných slev za 99 Kč, nyní je nejlevnější jízdenka za 125 Kč jako Flexi zvýhodněná.

„Nabídka vázaných jízdenek je aktuálně dostupná pro cesty od 14. června, kdy budou obnoveny i dalších spoje a služby ČD,“ řekla mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová. Ani po tomto datu ale zdaleka není tak velký počet vázaných jízdenek s nižší cenou. Například mezi Prahou a Plzní je při nákupu dva týdny dopředu jen několik spojů, kde lze cestovat za 99 Kč.

Nejde přitom o malé rozdíly: například flexi jízdenka mezi Prahou a Ostravou stojí 369 Kč, vázaná 249 Kč. Podmínky storna jízdenky jsou přitom stejné.

Proč vázané jízdenky České dráhy nenabízely? „Nabídka vázaných jízdenek  je vždy spojena s použitím konkrétního vlaku a úseku. Vzhledem ke koronavirovým opatřením nebylo možné garantovat nabídku spojení s ohledem na veškeré průběžné změny, jako je například rušení vlaků nebo omezení jejich jízdy,“ dodala Rajnochová.

Tagy České dráhy Vázaná jízdenka
20 komentářů