České dráhy odhalily, za kolik vykoupily podíl od PPF v ČD-Telematika

Údržba telekomunikačního majetku Správy železnic. Foto: ČD - TelematikaÚdržba telekomunikačního majetku Správy železnic. Foto: ČD - Telematika

Cena za akcie vyšla ze znaleckého posudku.

České dráhy zveřejnily kupní smlouvu na 29,04 % akcií, díky které definitivně kompletně ovládly společnost ČD-Telematika. Společnosti Telematika, která patří do skupiny PPF, zaplatily celkem 847 milionů korun.

Vyplývá to ze smlouvy zveřejněné v registru smluv. Cena za akcie vyšla ze znaleckého posudku od společnosti Grant Thornton Appraisals. Pod smlouvou není za České dráhy podepsán předseda představenstva Ivan Bednárik, ale dva členové představenstva: Michal Kraus a Václav Nebeský.

„ČD-Telematika je z pohledu Českých drah i státu strategickou společností. Vlastní jednu z největších optických infrastruktur na území České republiky. Patří mezi přední dodavatele v oblasti telekomunikační drážní infrastruktury,“ uvedly tento týden k transakci České dráhy.

Po mnoha letech tak končí snaha ovládnout celou firmu. První pokusy proběhly už v roce 2014, kdy se řešil výkup minoritního balíku za 198 milionů korun. Transakci nakonec zhatil především postup tehdejšího náměstka ministra dopravy a nynějšího poslance ANO 2011 Milana Ferance. Ten byl do té doby dlouholetým zaměstnancem skupiny Agrofert a známým druhého muže hnutí Jaroslava Faltýnka.

Balík akcií nejprve koupila od podnikatele Davida Knop-Kostky společnost Dial Telecom. Ta ho v roce 2016 prodala skupině Unicapital olomouckého podnikatele Pavla Hubáčka. Ten podíl prodal v roce 2018 skupině PPF.

České dráhy v minulých letech vykoupily i další menší akcionáře (AŽD 7,39 pct., OSŽ 2,48 pct. a OHL ŽS 1,78 pct.). V roce 2018 nicméně tvrdily, že se chtějí ČD-Telematiky výhledově zbavit, neboť „nezapadá do hlavního byznysu ČD“.

Tagy ČD-Telematika České dráhy ppf
8 komentářů