České dráhy neuspěly se žádostí o přednostní očkování části zaměstnanců

Záběry z klipu zaměstnanců Českých drah Zapusalema. Foto: ČD / YouTubeZáběry z klipu zaměstnanců Českých drah Zapusalema. Foto: ČD / YouTube

Podle ministerstva zdravotnictví jsou nyní přednější k vakcinaci jiné skupiny.

Ministerstvo zdravotnictví odmítlo žádost Českých drah, aby mohl být dříve očkován vakcínou proti Covid-19 zákaznický personál. Mělo jít hlavně o průvodčí nebo pokladní, kteří denně přichází do styku se stovkami až tisícovkami cestujících.

Deníku Zdopravy.cz to potvrdilo ministerstvo zdravotnictví. „Prioritizace skupin pro očkování je dána Metodickým pokynem. Nyní je prioritní proočkovat ty skupiny obyvatel, které jsou ohroženy těžkým průběhem Covid-19,“ řekla mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová.

České dráhy žádaly o přednostnější očkování kvůli tomu, že zaměstnanci v první linii jsou v přímém kontaktu s cestující veřejností. „Hlavním cílem očkování proti Covid-19 je ochrana zaměstnanců Skupiny ČD před tímto onemocněním a zabránění šíření nákazy i mezi ostatní občany naším možným nemocným zaměstnancem, který bude bez příznaků,“ napsaly ČD v dopise ministerstvu.

Jako první dopravce požadoval očkování pro vlakový doprovod a profese v přímém kontaktu s cestujícími. Později i další profese včetně například strojvedoucích nebo pracovníků údržby.

„Nechtěli jsme nikoho předbíhat. Naprosto chápeme prioritní potřebu vakcinace ohrožených skupin a zaměstnanců v rámci kritické infrastruktury. Ale vzhledem k tomu, že naši provozní zaměstnanci zajišťují činnosti, které s fungováním kritické infrastruktury bezprostředně souvisejí, a zároveň se bez nich nedá garantovat nezbytná přeprava obyvatel v celé síti, požádali jsme o možné zařazení do plánu očkování,“ vysvětlil mluvčí Českých drah Robert Pagan.

Tagy České dráhy dopady koronaviru na dopravu
157 komentářů