České dráhy nechají část zaměstnanců na 70 % platu doma

Speciální evakuační vlak z Prahy na polsko-ukrajinské hranice. Foto: Václav Rubeš / České dráhySpeciální evakuační vlak z Prahy na polsko-ukrajinské hranice. Foto: Václav Rubeš / České dráhy

České dráhy se dohodly s odborovými organizacemi na tom, že část zaměstnanců zůstane kvůli nedostatku práce a snížení objemu dopravy

České dráhy se dohodly s odborovými organizacemi na tom, že část zaměstnanců zůstane kvůli nedostatku práce a snížení objemu dopravy doma. Dopravce jim namísto výplaty navrhovaných 60 % mzdy bude po dobu nepřítomnosti vyplácet 70 % průměrné mzdy.

Dohodu oznámilo na svých stránkách Odborové sdružení železničářů, České dráhy ho potvrdily. Týká se několika stovek zaměstnanců převážně úřednických profesí. „Jde o dočasné opatření snižující personální náklady v řádu milionů korun, které nám umožňuje udržet zaměstnance, nepropouštět je a následně prakticky okamžitě plně obnovit všechny naše činnosti,“ řekla mluvčí firmy Vanda Rajnochová.

Firma se s řadou zaměstnanců dohodla na zkrácení jejich pobytu v práci. „Zaměstnanci však nemusejí být doma celý měsíc, ale podle potřeby například jen dva nebo tři dny v týdnu, kdy pro ně práce není. Ve dnech, kdy budou docházet do zaměstnání, budou samozřejmě pobírat 100 % mzdy,“ dodala Rajnochová.

 

Tagy České dráhy Top
67 komentářů