České dráhy koupily nové mobily pro všechny strojvedoucí. Dráž, než jsou k mání v e-shopu

Stanoviště strojvedoucího v novém Regiopanteru. Foto: České dráhy.Stanoviště strojvedoucího v novém Regiopanteru. Foto: České dráhy.

České dráhy argumentují tím, že vybraly nejlevnější nabídku.

Strojvedoucí Českých drah čeká v příštích týdnech a měsících vybavení novými mobilními telefony. České dráhy uzavřely smlouvu na nákup 3746 telefonů Samsung Galaxy A41. Dodá je společnost ČD – Telematika, ve které má státní dopravce většinový podíl.

České dráhy za dodávku telefonů zaplatí celkem 22,133 milionů korun bez DPH. Jeden telefon bez daně tak vyjde na 5 908 Kč. Smlouva s ČD – Telematikou byla uzavřena 22. prosince, firma byla jediným uchazečem, který podal nabídku, jak vyplývá z informací na profilu zadavatele. Samotná soutěž byla vyhlášena na konci října.

Cena bez daně, za kterou České dráhy nakupují nové telefony, je aktuálně vyšší, než za kolik je možné stejný telefon koupit v největších tuzemských e-shopech, kde je cena i s DPH běžně 5 790 Kč, bez DPH za ceny kolem 4 800 Kč. České dráhy tak v porovnání s nabídkou na trhu nakupují mobily o více než tisícikorunu dráže.

„Vždy je třeba brát v úvahu srovnání cenových hladin v době průběhu výběrového řízení. Rozdíl je tedy způsoben tím, že výběrové řízení probíhalo již v listopadu 2020, kdy tento model byl nabízen za jiné, vyšší ceny. Aktuální vámi uvedená maloobchodní cena je pravděpodobně dána kombinací standardního poklesu ceny v čase u spotřební elektroniky a povánočními výprodeji,“ tvrdí mluvčí Českých drah Robert Pagan.

Záloha k tabletům

Podle monitoru vývoje cen na serveru heureka.cz se ale maloobchodní cena s DPH pohybovala pod šesti tisíci korunami už během léta. Podle Pagana se do výběrového řízení mohl přihlásit kdokoliv. „Široké spektrum dodavatelů jsme nad rámec povinností také aktivně oslovili s informací o vypsaném řízení. Vítězný uchazeč v rámci toho řízení nabídl nejnižší nabídkovou cenu,“ dodal Pagan.

Pořízení nových mobilních telefonů typu smartphone je součástí přirozené obnovy a současně strategie digitalizace provozních aplikací pro strojvedoucí. Mobilní telefony tak budou sloužit i jako záložní zařízení za tablety, které strojvedoucí využívají pro výkon své profese.

Tagy ČD-Telematika České dráhy mobily pro strojvedoucí strojvedoucí Top
361 komentářů