České dráhy hlásí další růst. Rosteme i tam, kde nám konkurují autobusy, tvrdí firma

Cestující ve vlaku Českých drah. Pramen: České dráhyCestující ve vlaku Českých drah. Pramen: České dráhy

Růst zájmu o služby Českých drah pokračuje. Firma dnes v tiskové zprávě oznámila, že meziročně za první pololetí stoupl počet

Růst zájmu o služby Českých drah pokračuje. Firma dnes v tiskové zprávě oznámila, že meziročně za první pololetí stoupl počet cestujících v jejich vlacích o 2,5 milionu.

Za první pololetí tak přepravily České dráhy 89,435 milionů cestujících, o 2,9 % více, než v loňském prvním pololetí. Největší zájem o služby Českých drah je na dálkových linkách a v příměstské dopravě velkých aglomerací, především v Praze a v jejím okolí.

I v letošním roce se potvrzuje správnost našeho rozhodnutí vsadit při získání nových cestujících na lepší služby, nasazení moderních souprav a zrychlení dopravy na úsecích, kde jsou průběžně modernizované tratě,“ říká Michal Štěpán, člen představenstva Českých drah odpovědný za osobní dopravu.

České dráhy tak zaznamenaly rostoucí počet cestujících na mnoha vnitrostátních dálkových linkách včetně těch, kde jezdí rovněž spoje jiných železničních dopravců nebo autobusy. Více cestujících využívá vlaky Českých drah například z Prahy do Olomouce, Ostravy, Opavy a na celou střední a severní Moravu. Poptávka roste ale i v jiných směrech, například mezi Prahou a jižními, západními nebo severovýchodními Čechami. „Z dosavadních výsledků je patrné, že cestující vnímají vlak jako adekvátní alternativu vůči silniční dopravě,“ tvrdí dopravce v tiskové zprávě.

Růst v příměstské dopravě pak dává do souvislosti s nasazováním modernějších vlaků a zkracování intervalů mezi vlaky. Nárůst zaznamenává i přes konkurenci autobusů či soukromých dopravců i u mezinárodní dopravy. „České dráhy budou i nadále sázet především na kvalitu a rozsah služeb, které lákají do vlaků nové cestující. Na konci léta se konečně také začne projevovat plošné rozšiřování wifi připojení k internetu do dálkových vlaků. Pokračuje i modernizace dalších osobních vozů pro dálkové linky, kde se pro zákazníky pozitivně projeví také pořízení čtyř desítek osobních vozů od rakouských drah,“ dodal Štěpán.

Tagy České dráhy statistiky přepravených cestujících
24 komentářů