České dráhy chystají zásadní modernizaci devíti lůžkových vozů

Lůžkový vůz. Foto: JLVLůžkový vůz. Foto: JLV

České dráhy zmodernizují část své flotily ubytovacích vozů. Během dvou let chtějí modernizovat devět lůžkových vozů řady WLABmee. Slibují si

České dráhy zmodernizují část své flotily ubytovacích vozů. Během dvou let chtějí modernizovat devět lůžkových vozů řady WLABmee. Slibují si od toho zvýšení kultury cestování v nočních vlacích. Dopravce již vypsal veřejnou zakázku, odhadovaná cena v tendru je 137 milionů korun. Jde o vozy, které byly uvedeny do provozu v letech 2000/2001.

Při modernizace dojde především k rozsáhlé obnově interiéru, výměně součástí lůžek, obnově obložení, sociálního zařízení a sprchy, bude dosazeno nové LED osvětlení či doplněny elektrické zásuvky pro napájení drobné elektroniky cestujících. Nově bude řešen hygienický koutek v oddílech: umyvadlo bude jako toaletní skříňka. Budou instalovány nové rolety, doplněny držáky na nápoje u lůžek a další drobné úpravy. Vůz bude mít nově také palubní wifi i síť, budou dosazeny nové dveře a vnější informační tabule. Vozy současně projdou hlavní periodickou opravou.

„Harmonogram modernizace bude navržen uchazeči. Provedení všech devíti vozů má být provedeno do dvou let od uzavření kontraktu s tím, že najednou nebudou z provozu odstaveny více jak dva vozy,“ řekl pověřený náměstek generálního ředitele Českých drah pro obchod Jiří Ješeta.

Vůz WLABmee Českých drah. Foto: Honza Groh / Wikimedia Commons

Vůz WLABmee Českých drah. Foto: Honza Groh / Wikimedia Commons

Noční vlaky v celé Evropě zažívaly v posledních dvou letech velký boom. I přes současnou situací s pandemií a omezením dopravy nemají České dráhy obavy z omezení poptávky po cestování ubytovacími vozy. „Nicméně v tuto chvíli nechystáme rozšiřování noční dopravy, ale chceme na stávajících relacích zvýšit kvalitu cestování s využitím našich vozidel speciální stavby. Stejně jako vozidla pro denní dopravu procházejí modernizacemi, dovybavováním informačními systémy, wifi, projdou nezbytnou modernizací i vozy pro noční dopravu,“ dodal Ješeta. Podle něj nejde o náhlé rozhodnutí, modernizace těchto vozů je součástí střednědobé strategie ČD.

České dráhy chystají úpravy i dalších vozů: má dojít k revitalizaci lehátkových vozů Bcmz po rakouských ÖBB. Půjde například o dosazení wifi nebo vakuového WC.

ČD v současnosti provozují devět lůžkových vozů WLABmee, dvanáct lůžkových vozů WLABmz a devět lehátkových vozů Bcmz.

Tagy České dráhy lůžkové vozy noční vlaky Top ubytovací vozy WLABmee
141 komentářů