dkv-spojujeme

České aerolinie jsou na vlastní návrh v insolvenčním řízení, chtějí reorganizaci

ATR 42. Foto: České aerolinieATR 42. Foto: České aerolinie

České aerolinie loni prodělaly kvůli covidu téměř 1,6 miliardy. Marně se přitom dožadují státní pomoci

České aerolinie na sebe dnes podaly insolvenční návrh a soud vyhlásil insolvenční řízení. K návrhu na insolvenci dopravce přiložil návrh na povolení reorganizace. Informace se objevila v insolvenčním rejstříku. Provoz firmy není nijak narušen.

„Soud vyzývá věřitele dlužníka, kteří chtějí své pohledávky uplatnit v insolvenčním řízení, aby podali u zdejšího soudu přihlášku své pohledávky ve lhůtě do rozhodnutí soudu o úpadku,“ stojí v soudním dokumentu.

Aeroliniím o víkendu vyprší ochrana před věřiteli vyhlášená koncem srpna a prodloužená v listopadu. České aerolinie patří do skupiny Smartwings. Marně se přitom dožadovaly státní pomoci. Vláda ji odmítla poskytnout s tím, že nelze vytvářet podpůrné programy pro jedinou firmu. Aerolinie přitom poukazují na zahraniční případy státní pomoci leteckým společnostem.

„Cílem reorganizace je záchrana společnosti a volba co nejvýhodnějšího řešení pro věřitele,“ uvedla firma v tiskovém prohlášení. Mateřská společnost Smartwings řeší situaci řádným moratoriem s podporou věřitelů. Provoz obou společností je nadále zachován, ČSA a Smartwings zajišťují všechny plánované lety.

„Obě společnosti plánují řešit svou situaci v rámci společného koncernového řešení, které povede k jejich záchraně a je výhodnější pro věřitele. Navržená reorganizace je poslední možností, nedojde-li k přehodnocení přístupu vlády České republiky,“ doplnila firma v prohlášení.

ČSA zaznamenaly kvůli covidové krizi v roce 2020 ztrátu ve výši 1,57 miliardy korun a propad tržeb na 20 procent úrovně tržeb roku předchozího.

Tagy České aerolinie ČSA dopady koronaviru na dopravu insolvence
80 komentářů