Česká Třebová začíná stavět stezku do Rybníka, cyklisté se vyhnou frekventované silnici

Sedlčany - Prčice, ilustrační foto. Pramen: BESSedlčany - Prčice, ilustrační foto. Pramen: BES

Cyklisté se díky stezce vyhnou složité a frekventované křižovatce na silnici I. třídy číslo 14.

Česká Třebová a přilehlá obec Rybník se po dlouhých letech příprav a zádrhelů v podobě tahanic o pozemky dočkají nové cyklostezky. Vybuduje jí firma Agile z Ústí nad Orlicí, která v tendru zvítězila nad dalšími pěti uchazeči.

Smluvní cena za zhruba kilometrovou spojnici a příslušenství činí 13,7 milionu korun bez DPH, předpoklad byl 15 milionů. Většinu nákladů pokryje Státní fond dopravní infrastruktury. Staveniště bude předáno ve čtvrtek, stavět se má začít do konce listopadu. Hotovo pak bude za rok.

„Součástí stezky je nejen přípojná asfaltová komunikace z ulice U Podhorky v České Třebové, ale také parkoviště pro osobní automobily, odpočinkový prostor na cyklostezce a obec Rybník plánuje ve vlastní režii také novou přípojnou komunikaci,“ sdělil místostarosta České Třebové Dalibor Zelený.

Cyklostezka nebude podle něj sloužit pouze rekreačnímu sportu, důležitá má být především pro bezpečné dojíždění za prací a kulturou. V současnosti musejí cyklisté při cestách do a z Rybníka využívat složitou a frekventovanou křižovatku na silnici I. třídy číslo 14. Vybudováním cyklostezky se trasa tomuto místu vyhne, bude podstatně kratší a výrazně bezpečnější.

Cyklostezka se připravuje dlouhá léta, brzdily ji mimo jiné spory o pozemky mezi církví a státem. Formálně byla smlouva o vzájemné spolupráci podepsána starostkou České Třebové a starostou Rybníka v listopadu 2018.

Tagy cyklostezka Česká Třebová - Rybník
10 komentářů