Češi tankují levněji než ve většině zemí EU, ukazuje srovnání. Pokles cen tento týden skončil

Čerpací stanice Tank ONO. Foto: Tank ONOČerpací stanice Tank ONO. Foto: Tank ONO

Nafta je v Česku nejlevnější ze všech okolních zemí, benzín je levnější v Polsku.

Ceny pohonných hmot v Česku jsou v průměru o 3,50 Kč na litr nafty a 5 korun na litr benzínu nižší, než je průměr Evropské unie. Vyplývá to z nového srovnání cen, které provedla Evropská komise. V případě nafty je Česko zemí s pátou nejnižší cenou v EU, u benzínu desátou.

Průměrná cena pohonných hmot je na začátku dovolenkové sezóny v zemích EU asi o 2,50 Kč/l u nafty a o 1,50 Kč/l u benzínu vyšší než před rokem. Litr nafty stojí v průměru 39,40 korun, litr Naturalu 95 přibližně 42,70 korun.

Česko patří z pohledu průměrné ceny paliv k první třetině nejlevnějších zemí, a to zejména u nafty. „S cenou nafty mírně pod 36 Kč/l jsme pátou nejlevnější zemí EU. Dráž natankujeme ve všech okolních zemích, včetně Maďarska. Tam je litr nafty dražší v průměru asi o 2 koruny, v Rakousku dokonce o 3,50 Kč a v Německu o 5 Kč,“ popisuje Damir Duraković, generální ředitel nákupní aliance Axigon, která je autorizovaným distributorem tankovacích karet Shell a EuroOil. Benzín je zhruba o korunu levnější v Polsku, v ostatních sousedních zemích již dražší.

Ceny benzínu k 20.6. v EU. Foto: AxigonCeny nafty k 20.6. v EU. Foto: Axigon

První zdražení po dvou měsících

V Chorvatsku stojí benzín stejně, ale nafta je dražší téměř o 2 Kč/l. Asi o korunu je v průměru levnější benzín ve Slovinsku, zatímco litr nafty zde v průměru vychází dráž asi o 70 haléřů. K tradičně nejlevnějším zemím patří Bulharsko, kde je benzín levnější o téměř 5 Kč/l. Na opačném konci žebříčku pravidelně figuruje Itálie, kde si český motorista aktuálně za litr benzínu připlatí téměř 8 Kč/l.

Ceny pohonných hmot v posledních dvou měsících klesaly. Postupný pád cen ale tento týden zastavil. Například v případě Naturalu 95 ještě v úterý Tank ONO zlevnilo na 35,50, včera zvýšilo cenu na 35,90 Kč. „Velkoobchodní ceny začaly opět růst,“ vysvětlil spolumajitel Tank ONO Jiří Ondra.

Tankování by ale nemělo zásadně podražit. „V nejbližším týdnu čekáme zastavení poklesu cen pohonných hmot. Následně by ceny pohonných hmot měly na počátku července stagnovat na současné úrovni,“ dodal Boris Tomčiak ze společnosti Finlord.

 

Tagy ceny PHM ceny pohonných hmot
48 komentářů