Češi nejčastěji kupují ojeté vozy za 145 tisíc, průměrně šetří 2,5 roku

Autocentrum AAA Auto. Foto: AAA AutoAutocentrum AAA Auto. Foto: AAA Auto

Češi nejčastěji kupují ojeté vozy za cenu 145 tisíc korun. Takový byl podle analýzy sítě AAA Auto v září cenový

Češi nejčastěji kupují ojeté vozy za cenu 145 tisíc korun. Takový byl podle analýzy sítě AAA Auto v září cenový medián ojetého automobilu. Většina českých zájemců o ojetinu (65 procent) nemá v plánu koupit auto dražší než 200 tisíc.

„Vozy s cenovkou do 200 tisíc korun tvoří přes polovinu naší nabídky, přičemž více než 4000 vozů je do deseti let stáří,“ uvedla Karolína Topolová, šéfka skupiny AURES Holdings, která síť autocenter AAA Auto provozuje.

Téměř polovina Čechů (49,6%) si každý měsíc odkládá přes 5000 korun. Pokud by tedy člověk tuto částku spořil na průměrnou českou ojetinu, byl by schopen pořídit si ji za 29 měsíců, tedy téměř za dva a půl roku.

V případě, že si ojetý vůz mají zájem pořídit například manžel s manželkou dohromady, tedy domácnost s dvojnásobným příjmem, může se tato doba snížit až o polovinu.

Ekonomická situace přitom rychlejšímu spoření přeje. Míra nezaměstnanosti činí pouhých 2,7 pct. a průměrná mzda ve druhém čtvrtletí stoupla na 34 105 korun. Rozmezí průměrných mezd je však podle regionů značné. Zatímco v Praze činí průměr 41 450 korun, nejnižší průměrné platy má s 28 285 korunami Karlovarský kraj.

Tagy AAA Auto ojeté vozy
8 komentářů