Ceny ojetin dosáhly vrcholu, druhý měsíc po sobě zlevňují

Autobazar. Foto: AAA AutoAutobazar. Foto: AAA Auto

Růst cen se zastavil po dvou letech, výrazně klesl i import ojetin.

Pořídit si ojeté auto je v posledních týdnech levnější než v minulých měsících. Trh s použitými vozidly dosáhl na konci pololetí svého vrcholu. Klesá současně i dovoz ojetých aut ze zahraničí.

Na pokles upozornila společnost AURES Holdings, která provozuje síť autocenter AAA Auto a Mototechna. Firma ve svém Barometru dlouhodobě monitoruje cenovou úroveň v Česku a okolních zemích.

„Již druhý měsíc pozorujeme změnu v cenách napříč celým středoevropským trhem ojetin. V srpnu ceny na trhu začaly významněji klesat. Největší pokles vidíme u sedanů, kde střední hodnota ceny klesla o 30 000 korun. Cena klesla i u SUV, a to o 9 000 korun,“ uvedla Karolína Topolová, generální ředitelka a předsedkyně představenstva skupiny AURES Holdings. Ceny ojetin rostly nepřetržitě poslední dva roky, především kvůli nedostatku nových aut.

Není ale zatím jasné, zda jde o letní výkyv, nebo setrvalejší stav. „Teprve s příchodem podzimu uvidíme, zda jde jen o výkyv spojený s létem, nebo dlouhodobý trend,“ doplnila Topolová.

Ceny ojetých aut klesají, i když v porovnání s loňskými letními měsíci výrazně klesl import ojetin. Podle dat Svazu dovozců automobilů klesá počet použitých aut ze zahraničí třetí měsíc v řadě. V červenci se do Česka dovezlo 11 868 aut, o téměř 30 % méně než v loňském červenci. Klesají ale i registrace nových aut.

Tagy AAA Auto Aures Holdings trh ojetých vozidel
5 komentářů