Cendis začal s demontáží zařízení z mýtných bran, většinu zařízení opět využije

Demontáž technologie z mýtné brány. Foto: CendisDemontáž technologie z mýtné brány. Foto: Cendis

Státní podnik Cendis začal s demontáží technologií na mikrovlnný výběr mýta z mýtných bran. Velkou část zařízení, které původně mělo

Státní podnik Cendis začal s demontáží technologií na mikrovlnný výběr mýta z mýtných bran. Velkou část zařízení, které původně mělo jít do šrotu, nakonec využije. Cendis zakázku na odstranění již nepotřebného zařízení získal v návaznosti na supervizi mýtného systému i na provoz systému elektronické dálniční známky.

První mýtnou branou, z které zmizela původní technologie, je na D1 mezi Mirošovicemi a Hvězdonicemi. Cendis to oznámil na svém twitterovém účtu.

„Tuto bránu jsme vybrali zcela záměrně. Právě se v tomto úseku opět rozbíhá modernizace D1 a do zimy bychom se k ní už nedostali. Celkem demontujeme zařízení z 223 mýtných bran a také ze dvou portálů dopravního značení u tunelu Valík,“ řekl pověřený ředitel Cendisu Jan Paroubek. Smlouva zveřejněná v registru počítá s tím, že technologie bude z mýtných bran pryč do konce roku. Podle Paroubka by byla škoda zařízení z mýtných bran nevyužít. „Na některé brány nasadíme nové technologie v kombinaci s částí původního IT vybavení bran. Většina zařízení je ve velmi dobrém stavu. Překonfigurujeme je, nasadíme nový software a použijeme je dál na kontrolu známek i supervizi mýtného systému,“ dodal Paroubek.

Po mikrovlnném systému, který na českých dálnicích od roku 2007 provozovala společnost Kapsch, zbude památka v podobě ocelových mýtných bran, které nyní vlastní stát. Podle ministerstva dopravy jich je celkem 275, z toho nastupující satelitní systém firmy CzechToll využije jen malou část. „Společnost CzechToll se zavázala využít ke kontrole výběru mýtného satelitním způsobem všech stávajících 49 kontrolních bran a dále ještě dodat nových 11 kontrolních bran na nově zpoplatněné silnice I. třídy,“ uvedla už dříve mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Nina Ledvinová.

Z mýtného systému tak bylo vyřazeno 226 takzvaných registračních bran, které jsou osazeny pouze anténami pro mikrovlnnou komunikaci s palubní jednotkou v autě (OBU). Nemají kontrolní kamery. Demolice těchto registračních bran ale v plánu není. Kontrolní systém na elektronické dálniční známky a supervizi mýta počítá pro začátek se 32 mýtným bránami. Na nich bude technologie na kontrolu toho, zda řidiči osobních aut mají známku zaplacenou. Stejná technologie bude na dalších 9 branách navíc jen pro supervizi mýtného systému, zde se jedná o úseky, které nepodléhají úhradě časového poplatku. Dalších 42 bran má Cendis rezervováno pro případné další využití v budoucnu.

Zbylé brány chce ŘSD využít například k vysokorychlostnímu vážení vozidel, telematickým projektům nebo opatřením ke zvýšení bezpečnosti silničního provozu. Demolice bran podle ní přichází v úvahu pouze v případech, kdy by překážely rekonstrukci nebo rozšíření dálnice či silnice a jejich přeložení by se nevyplatilo. Takovým příkladem je brána na dálnici D10 u Kosmonos na 45. kilometru.

ŘSD už dříve také zadalo zakázku na odstranění původních elektrických zařízení ze 48 kontrolních mýtných bran, kde bylo nutné rychle uvolnit místo pro nové technologie CzechTollu. Zakázku v konkurenci šesti nabídek získala společnost Energovod CZ, která nabídla cenu čtyř milionu korun. Původní odhad činil 20 milionů korun. Jednu kontrolní bránu na D1 měla společnost CzechToll k dispozici ještě před zahájením provozu za účelem testování.

Tagy Cendis mýtné brány
15 komentářů