ČD vypraví po nedělní demonstraci speciální vlak z Prahy, posílí další spoje

Elektrická jednotka 471 CityElefant v Kolíně. Foto: České dráhyElektrická jednotka 471 CityElefant v Kolíně. Foto: České dráhy

České dráhy v souvislosti se zvýšenou poptávkou po přepravě kvůli demonstraci proti vládě Andreje Babiše v neděli 23. června posílí

České dráhy v souvislosti se zvýšenou poptávkou po přepravě kvůli demonstraci proti vládě Andreje Babiše v neděli 23. června posílí své spoje o několik tisíc míst navíc. Zavedou i zvláštní vlak na Moravu. Cestujícím, kteří nepojedou na demonstraci, doporučují naplánovat své cesty tak, aby se vyhnuli zvýšené přepravní špičce související s účastí na demonstraci v Praze na Letné.

Posílení dnes oznámil dopravce v tiskové zprávě. „Budeme během neděle monitorovat zájem cestujících o přepravu a v případě potřeby operativně zajistí posilu vlaků do Prahy i ve směru z metropole,“ řekl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Z pohledu organizace dopravy přichází demonstrace v nejhorší možnou chvíli: v neděli odpoledne jezdí i v jiné víkendy desítky tisíc lidí do Prahy do škol či zaměstnání. Teď se k nim přidají ještě účastníci demonstrace.

K posílení podvečerní a večerní dopravy z Prahy na Moravu přispěje především zvláštní vlak Ex 11979 s kapacitou více než 600 míst k sezení. Ten pojede z Prahy v 19:58 hod. a i do tohoto vlaku je možné také zajistit rezervaci místa. Půjde o dvě spojené jednotky CityElefant. Zvláštní vlak zastaví v Kolíně, Pardubicích, Zámrsku, České Třebové, Zábřehu na Moravě, Července a svou jízdu ukončí v Olomouci. Vlak je určen pro odlehčení spojů z Prahy do východních Čech a na střední Moravu s odjezdem kolem 20. hodiny. „Žádáme cestující, aby do výše uvedených zastávek využili přednostně tento posilový vlak,“ dodal Šťáhlavský. Jízdenka z Prahy do Olomouce na tento vlak vychází na 245 korun.

Posíleny budou i další dálkové vlaky z Prahy. České dráhy plánují největší posílení u posledních večerních spojů z Prahy na střední a jižní Moravu. Například u IC Metropol s odjezdem z Prahy ve 21:56 hod. bude navýšena kapacita o více než 50 procent. Ve směru na Olomouc bude vedle zvláštního vlaku nejvíce posílen poslední večerní vlak Přerovský zubr do Přerova s odjezdem z Prahy 21:24 hod. Operativně se připravuje posílení dalších vlaků. České dráhy připravují pro odvoz účastníků demonstrace nejméně 2 000 míst k sezení navíc. K posílení dopravy budou využity záložní posilové vozy i regionální soupravy.

Bohužel některé typy ucelených souprav z technických důvodů není možné posílit, například se jedná o jednotky pendolino na Ostravsko nebo railjet do Brna,“ dodal Šťáhlavský. Cestujícím doporučuje, aby cestu do Prahy rozložili na celý den , ideálně už ráno. „Cestujícím, kteří naopak na demonstraci nepojedou, doporučujeme odložit cesty do Prahy až na pozdější odpoledne a večer po zahájení demonstrace. Cestujícím z Prahy doporučujeme své cesty naplánovat před ukončením demonstrace, taky aby se nesetkali se zvýšenou frekvencí účastníků demonstrace při jejich návratu domů po skončení akce,“ dodal Šťáhlavský.

Většina míst hlavně u vlaků na Moravu je již rezervována a i přes jejich další posílení řádově o tisícovky míst k sezení musejí cestující bez rezervací počítat se snížením komfortu cestování a s využitím míst na stání.

Tagy České dráhy posílení dopravy na demonstraci Top
91 komentářů