pruvodce

ČD v sobotu obnoví provoz dálkových vlaků na Ostravsko, do Košic bude jezdit ComfortJet

ComfortJet na Novém spojení v Praze. Pramen: České dráhyComfortJet na Novém spojení v Praze. Pramen: České dráhy

Kvůli omezením v železničním uzlu Ostrava vlaky pojedou odklonem přes Ostravu-Vítkovice.

České dráhy obnoví po ničivých povodních provoz dálkových vlaků na Ostravsko v sobotu ráno. Prvním vlakem bude Ostravan, který vyjede z pražského hlavního nádraží v 8:19. Projede ostravskou aglomerací a bude pokračovat do Žiliny.

Provoz bude nicméně výrazně omezený. O víkendu pojedou tři páry vlaků EuroCity Ostravan (až do Žiliny), od pondělí se přidají další dva páry. Zavedení dalších spojů se podle ČD předpokládá „v následujících dnech, případně týdnech, podle toho, jak se bude dařit odstraňovat následky povodní“. Jeden pár vlaků bude od pondělí jezdit až do Košic.

Obnova provozu na tratích bude podle ČD záviset i na obnově fungování bohumínského depa, kde uvízla řada lokomotiv a souprav, včetně pendolin. Ta by měla být vyproštěna dnes a přesunuta do Prahy. Podle mluvčího drah Petra Šťáhlavského na nich nevznikla zásadní škoda.

„Žádám cestující o trpělivost při postupném návratu k plnému provozu a chci poděkovat všem, kteří se podíleli na minimalizaci škod během povodně, i těm, kteří nyní odstraňují jejich následky,“ uvedl Michal Krapinec, předseda představenstva a generální ředitel Českých drah.

České dráhy nejprve uvedly, že od soboty obnoví provoz vlaků EC 140 až 145 Ostravan Praha – Žilina a zpět a na trať přes Ostravu se vrátí také noční vlak EN 442/443 Slovakia Praha – Michalovce a zpět. Později upřesnily, že ze Žiliny se stihne vrátit jen odpolední/podvečerní spoj. Další soupravy se vrací zpět až v neděli ráno. Od neděle tak pojedou všechny páry v plném rozsahu.Od pondělí pojedou také vlaky EC 240/241 Košičan Praha – Košice a zpět a IC 546/547 Ostravan Praha – Návsí a zpět.

Kvůli omezením v železničním uzlu Ostrava vlaky pojedou odklonem přes Ostravu-Vítkovice a dál přes Havířov do Českého Těšína. Vlaky nebudou obsluhovat stanice Ostrava-Svinov, Ostrava hl. n., Bohumín a Karviná hl. n. Místo toho vlaky mimořádně zastaví ve stanicích Ostrava-Vítkovice a kromě vlaků Slovakia a Košičan bude obsloužena také stanice Ostrava-Kunčice.

Na vlak EC 240/241 Košičan bude nasazena netrakční jednotka ComfortJet.

„V tuto chvíli se zapracovávají data do vyhledávačů spojení a rezervačních systémů, během dne budou veřejnosti k dispozici i ve vyhledávačích spojení,“ doplnil Šťáhlavský.

Jízdní řády ČD na Ostravsko a Slovensko po povodních. Pramen: ČDJízdní řády ČD na Ostravsko a Slovensko po povodních. Pramen: ČD
Tagy České dráhy ComfortJet košičan povodně železniční uzel Ostrava
57 komentářů