ČD: Sprejeři způsobili loni škody za šest milionů, útoky přibyly na přelomu roku

Posprejovaný vagon, ilustrační foto. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářPosprejovaný vagon, ilustrační foto. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

České dráhy se v souvislosti s rostoucím počtem graffiti rozhodly posílit ostrahu dep.

České dráhy za loňský rok zaregistrovaly 449 případů vandalismu ze strany sprejerů, kteří dopravci způsobili škody ve výši přes šest milionů korun. Meziročně to znamená fakticky stagnaci, dráhy ale upozorňují, že za poslední dva měsíce došlo k velkému nárůstu počtu těchto případů.

„Na přelomu roku zaznamenaly ČD prudký nárůst vandalských útoků na své soupravy, a to zejména v pražské aglomeraci,“ uvedly dráhy v tiskové zprávě. Jen za prosinec a začátek ledna eviduje státní dopravce škody za 1,13 milionu korun, z toho na Prahu připadá 600 tisíc.

Kvůli čištění musejí České dráhy soupravy stahovat z provozu. „Snažíme se, aby se tato doba co nejvíce zkrátila, nicméně některá sprejerská díla jsou v poslední době natolik rozsáhlá, že čištění trvá déle než obvykle. V provozu se to pak projeví například nasazením jedné soupravy CityElefant místo dvou spojených,“ uvedl Jakub Goliáš, ředitel Oblastního ředitelství osobní dopravy Střed Českých drah.

České dráhy se v souvislosti s rostoucím počtem graffiti na svých vozidlech rozhodly posílit fyzickou ostrahu objektů, ve kterých k útokům na vlaky dochází.

Tagy České dráhy vandalismus
78 komentářů