ČD posílí před Vánoci dálkové vlaky na hlavních trasách, o Štědrém večeru provoz utichne

Brejlovec v Železné Rudě. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářBrejlovec v Železné Rudě. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Nejvíce posilových vozů bude ve středu a ve čtvrtek na linkách z Prahy na Ostravsko a Valašsko.

České dráhy posílí před vánočními svátky dálkové vlaky na nejvytíženějších linkách. Posilové vozy na vnitrostátních i mezistátních trasách nabídnou o několik tisíc míst k sezení více. Během Vánoc pak pojedou vlaky podle svátečních jízdních řádů a mírně omezen bude i provoz mezi Vánoci a Silvestrem. S dalším posílením provozu počítají ČD o novoročním víkendu, zejména v neděli 2. ledna.

Nejvíce posilových vozů zařadí České dráhy do provozu před Štědrým dnem, tedy ve středu a ve čtvrtek 22. a 23. prosince. Dopravce posílí všechny expresní a rychlíkové linky vycházející z Prahy, nejvíce linky Ex1 Praha – Olomouc – Ostrava – Polsko / Slovensko a Ex2 Praha – Olomouc – Vsetín – Slovensko. Posíleny budou také například vlaky na trasách z Prahy do Českých Budějovic, Chebu, Hradce Králové, Havlíčkova Brodu a Brna nebo na lince z Plzně přes České Budějovice do Brna. Podobná situace pak bude i v neděli 2. ledna 2022.

„Přestože jezdí v souvislosti s epidemií covid-19 průměrně o 30 procent méně cestujících než v obvyklém provozu (roce 2019), může u vybraných spojů dojít ke skokovému nárůstu poptávky. České dráhy proto doporučují cestujícím, aby si včas pořídili rezervace. Budou tak mít garantované místo k sezení a dopravce bude současně moci plánovat další operativní posílení souprav,“ uvedly dnes České dráhy.

Slabší provoz o Vánocích

V pátek 24. prosince budou jezdit spoje Českých drah jako ve svátek a tradičně jako každý rok bude okolo 18. až 19. hodiny postupně provoz většiny regionálních i některých dálkových vlaků utlumen. Většina regionálních vlaků, která jede po šesté hodině večer, má v jízdním řádu poznámku, že nejede na Štědrý den. Ve večerních hodinách nepojede ani řada vnitrostátních rychlíků, například poslední rychlík z Prahy hlavního nádraží do Českých Budějovic odjede v 18:04. Podobná situace je i v dalších směrech, poslední vlak do Plzně odjede z Prahy v 19:38 a do Ústí n. L. v 18:46.

V sobotu 25. prosince pojedou vlaky také podle svátečních jízdních řádů, klasický sváteční provoz však začne o něco později, až mezi šestou a sedmou hodinou ráno. Podle svátečních jízdních řádů pojedou vlaky ČD také 26. prosince.

Tagy České dráhy Vánoce
5 komentářů