ČD Cargo vzkřísilo po letech post výkonného ředitele, stal se jim šéf ekonomiky

Vectron 383.006 ČD Cargo s reklamou na vozové zásilky, foto: Zdopravy.cz/Josef PetrákVectron 383.006 ČD Cargo s reklamou na vozové zásilky, foto: Zdopravy.cz/Josef Petrák

Největší tuzemský nákladní dopravce ČD Cargo po čtyřech letech obsadil dlouho neobsazený post výkonného ředitele. Stal se jím dosavadní ředitel

Největší tuzemský nákladní dopravce ČD Cargo po čtyřech letech obsadil dlouho neobsazený post výkonného ředitele. Stal se jím dosavadní ředitel odboru ekonomika Tomáš Tóth.

Deníku Zdopravy.cz to potvrdil předseda představenstva ČD Cargo Ivan Bednárik. „Hlavním důvodem našeho rozhodnutí obnovit pozici výkonného ředitele byla potřeba zvýšit účinnost běžného řízení společnosti, efektivněji řídit využití našich kapacit (především hnací vozidla, nákladní vozy a lidské zdroje) a v rámci zainteresovaných útvarů zajistit větší synergie při organizaci hlavního podnikání společnosti. Výkonný ředitel se samozřejmě bude také podílet na strategickém směřování firmy,“ dodal Bednárik.

Naposledy tuto pozici zastával Václav Andrýsek.

Tóth nastoupil na nový post 1. dubna. V ČD Cargo působí podle svého profilu na síti LinkedIn od roku 2009 s krátkou přestávkou v ČD Informační systémy. „Na novou pozici jsem nehledal nikoho z externa, ale manažera s vnitřní znalostí firmy, s vědomím silných a slabých stránek firmy a snahou, vizí a reálnou schopností dělat změny. Do této pozice se v průběhu času vyprofiloval právě Tomáš Tóth,“ dodal Bednárik.

V praxi by mělo obsazení funkce výkonného ředitele zrychlit řízení firmy. „Představenstvo řídí usnesením, to je dost pomalé,“ vysvětlil Bednárik. Například odboráři tento krok uvítali, protože by se tím měla zlepšit komunikace uvnitř firmy. Představenstvo firmy i dozorčí rada zůstávají bez změny, dochází ale k návratu pěti lidí do nejužšího vedení firmy.

Podle některých zdrojů deníku Zdopravy.cz souvisí organizační změna i s možným přestupem Bednárika do vedení Českých drah. „Už jsem takové řeči slyšel, ale vždy se tomu jen směji. Výkonného ředitele potřebujeme z jiných důvodů,“ řekl Bednárik. Předseda dozorčí rady Českých drah Milan Feranec uvedl, že o ničem takovém neví.

Tagy ČD Cargo Tomáš Tóth výkonný ředitel
3 komentáře