ČD Cargo dopravilo do Varšavy první soupravu metra od Škodovky

Nová souprava metra pro Varšavu. Pramen: Škoda TransportationNová souprava metra pro Varšavu. Pramen: Škoda Transportation

Základní smlouva zní na 37 souprav metra, dopravce může využít opci na dalších osm souprav.

Do Varšavy dorazila první souprava ze sady vlaků, které pro tamní metro vyrábí Škoda Transportation. Do polského hlavního města ji dovezla společnost ČD Cargo ve spolupráci se svou polskou dcerou CD Cargo Poland. Oznámil to na twitteru šéf ČD Cargo Tomáš Tóth.

Soupravu nyní čeká další série testovacích jízd. Primátor Varšavy Rafał Trzaskowski koncem loňského roku vyjádřil naději, že první cestující se novými vlaky svezou na jaře.

Přeprava soupravy metra do Varšavy. Pramen: ČD CargoPřeprava soupravy metra do Varšavy. Pramen: ČD CargoNová souprava metra pro Varšavu. Pramen: Škoda TransportationNová souprava metra pro Varšavu. Pramen: Škoda TransportationNová souprava metra pro Varšavu. Pramen: Škoda TransportationNová souprava metra pro Varšavu. Pramen: Škoda TransportationNová souprava metra pro Varšavu. Pramen: Škoda TransportationSouprava metra pro Varšavu na okruhu VUZ. Foto: Škoda Transportation

Podpisu smlouvy s dopravním podnikem Metro Warszawskie se Škoda dočkala v lednu 2020 po více než dvouletém výběrovém procesu a soudních peripetiích. K soudům věc pohnali konkurenti. Základní smlouva zní na 37 souprav metra, dopravce může využít opci na dalších osm souprav. V případě naplnění smlouvy i s opcí se bude hodnota zakázky blížit v přepočtu osmi miliardám korun.

Nové šestivozové průchozí soupravy pro Varšavu pojmou až 1500 cestujících. Jejich maximální rychlost bude 90 kilometrů za hodinu. Škodovácké vlaky by měly zajistit provoz na nové (ve Varšavě druhé) lince metra, která slouží od roku 2015. Podle dřívějších zpráv polských médií jde o vůbec největší zakázku na vozidla v historii varšavského metra. V předchozích tendrech zvítězily firmy Alstom a Siemens.

Tagy ČD Cargo metro Varšava Metro Warszawskie Škoda Transporation
11 komentářů