ČD Cargo buduje v Českých Budějovicích opravárenskou halu za 150 milionů

Nová opravárenská hala ČD Cargo, České Budějovice. Autor: Michal Roh/ČD CargoNová opravárenská hala ČD Cargo, České Budějovice. Autor: Michal Roh/ČD Cargo

Novou halu chtějí v Českých Budějovicích stavět i mateřské České dráhy, aktuálně běží stavební řízení. 

Společnost ČD Cargo bude mít v Českých Budějovicích nové zázemí pro údržbu a opravy nákladních vozů. Za kolejištěm zdejšího seřaďovacího nádraží vyrůstá nová, sto metrů dlouhá opravárenská hala se třemi kolejemi. Po dokončení pojme až patnáct vozů. Náklady činí 150 milionů korun. V posledním vydání o tom informoval firemní magazín Cargovák.

Záměr vybudovat v této lokalitě opravárenské zázemí se objevil už krátce po vzniku společnosti ČD Cargo v roce 2007. „Stavební povolení jsme získali již před více než 11 lety, ale zahájili jsme pouze budování vodovodní přípojky. Další práce pozastavil nedostatek finančních prostředků a také neujasněnost stavebního vývoje u hlavního nádraží a změny územního plánu,“ uvedl koordinátor výstavby Přemysl Pásek.

Společnost si od nové haly slibuje významný nárůst produktivity práce. Zatímco na současném pracovišti, kde se vozy z velké části opravují venku, se opraví zhruba 5000 vagonů ročně, nově by to mělo být nejméně 7000 nákladních vagonů.

Dokončením stavby se také zjednoduší přistavení vozů do opravny. Do té stávající jsou vozy přistavovány poměrně složitým posunem, který také na dlouhé minuty omezuje provoz na frekventované Novohradské ulici. Do nové opravny budou vozy přistavovány rychle, přímo ze seřaďovacího nádraží.

Hala vzniká v místech, kde byl dříve skladován popel z parních lokomotiv. Hotova by měla být počátkem příštího roku. Žádnou podobnou další halu ČD Cargo podle ředitele Odboru podpory prodeje Michala Roha aktuálně nechystá.

Novou halu chtějí nicméně v Českých Budějovicích stavět mateřské České dráhy, aktuálně běží stavební řízení.

Tagy ČD Cargo opravárenská hala
16 komentářů