Část libereckého „Sněhuláka“ čeká úprava. Kolonám v obchodní zóně má ulevit bypass

Kruhový objezd v Liberci v Sousedské ulici. Foto: Liberec.czKruhový objezd v Liberci v Sousedské ulici. Foto: Liberec.cz

Nová odbočka má výrazně zkrátit kolony v nákupní špičce.

V Liberci by mělo zmizet jedno z míst, kde se zejména při nákupních špičkách tvoří dlouhé kolony. Provozovatel nákupního centra Géčko v Růžodole chystá nový odbočovací pruh ze Sousedské ulice. Řidiči tak při odbočení nebudou muset čekat na kruhovém objezdu, ale budou moci sjet ke Géčku rovnou.

Půjde o investici majitele obchodního centra. Současně s rozšířením dojde k opravě kruhového objezdu, který je majetkem města. Kvůli sérii kruhových objezdů získala lokalita přezdívku „Sněhulák“. Ulehčení se bude týkat pouze příjezdu od silnice I/35 po Sousedské ulici, na výjezdu od Géčka projedou řidiči stejnou trasou jako dosud po kruhovém objezdu.

„Město bude koordinovat celoplošnou opravu kruhové křižovatky tak, aby dílo dělal jeden zhotovitel v jeden čas, bez napojovací spáry a pod jednou zárukou,“ říká náměstek primátora pro technickou správu města Jiří Šolc. Náklady pro město odhaduje na zhruba milion korun. Stavět se má příští rok.

Návrh bypassu k nákupnímu centru Géčko v Sousedské ulici. Foto: Liberec.czSousedská ulice v Liberci. Foto: Mapy. cz

Jedna záruka i kratší doba úprav

Koordinováním těchto dvou staveb a realizací prostřednictvím jednoho zhotovitele dojde ke srovnání nivelet jednotlivých částí komunikace a minimalizování počtu pracovních spár, které by do budoucna mohly způsobit dřívější vznik poruch ve vozovce. Zároveň nad celým dílem bude držet záruku jeden zhotovitel. Navíc práce proběhnou v jeden čas v rámci stejné uzavírky, což vede ke zkrácení trvání dopravních omezení v této vytížené lokalitě. Tím bude zkrácena délka trvání uzavírky komunikace, případně její opětovné uzavírání v důsledku stavebních prací.

Kolony se tvoří v oblasti pravidelně zejména v dobách, kdy jezdí lidé nejvíce ne nákup, v obchodní zóně působí řada velkých řetězců. Bypass vyvede dopravu k největší části celého areálu včetně hypermarketu Globus. Mělo by tak dojít k výraznému snížení emisí, auta se na příjezdu od silnice I/35 musejí rozjíždět do kopce. Zóně má ulehčit další silniční napojení ze silnice I/35, to ale dlouhodobě zůstavá v kategorii dopravních libereckých snů podobně jako rychlejší železnice do Prahy.

Tagy liberec Nákupní centrum Géčko Sněhulák
6 komentářů