Byznys s ETCS. ČD-Telematika dosáhla rekordních tržeb i zisku

Údržba telekomunikačního majetku Správy železnic. Foto: ČD - TelematikaÚdržba telekomunikačního majetku Správy železnic. Foto: ČD - Telematika

ČD-Telematika je od loňska stoprocentní dceřinou firmou Českých drah, které vykoupily 29 procent od PPF.

Společnost ČD-Telematika loni hospodařila s rekordními čísly, pokud jde o tržby i zisk. Tržby přesáhly dvě miliardy korun (2,033 mld.), což představuje meziroční nárůst o více než pětinu. „Je to hlavně zásluhou realizace zakázek na instalaci evropských vlakových zabezpečovacích systémů ETCS,“ uvedla dnes firma.

Zisk před odečtením úroků, daní, odpisů a amortizace (EBITDA) dosáhl za rok 2021 hodnoty 205 milionů korun a zisk před zdaněním (EBT) hodnoty 109,7 milionu korun (loni byl hrubý zisk 66,9 milionu). Vedení firmy loňský rok označuje za velmi úspěšný.

„Z obchodního pohledu je jedním ze stěžejních projektů pro následujících několik let dodávka mobilní části evropského vlakového zabezpečovače ETCS pro České dráhy a ČD Cargo,“ uvedla firma v dnešním oznámení.

ČD-Telematika mimo jiné provozuje vlastní optickou síť, která je součástí klíčové infrastruktury státu. Od loňského června je stoprocentní dceřinou firmou Českých drah, které vykoupily 29 procent od PPF. V předchozích letech vykoupily i další menší akcionáře (AŽD 7,39 pct., OSŽ 2,48 pct. a OHL ŽS 1,78 pct.).

A zatímco v roce 2018 tvrdily, že se chtějí ČD-Telematiky výhledově zbavit, neboť „nezapadá do hlavního byznysu ČD“, aktuálně s prodejem žádné ze svých dcer nepočítají.

Tagy ČD-Telematika
8 komentářů