Brno jako první město v zemi zpoplatní vjezd velkým nákladním autům do centra

Odvoz odpadu z centra Brna. Foto: SAKO BrnoOdvoz odpadu z centra Brna. Foto: SAKO Brno

Město si od zpoplatnění slibuje omezení provozu v centru.

Brněnští radní rozhodli o tom, že začnou od majitelů nadrozměrných vozidel vybírat peníze za vjezd do historického centra města. Roční poplatek může vyjít až na 73 tisíc korun. Brno se tak stane prvním městem v zemi, které zpoplatní vjezd nákladních aut do centra.

Zpoplatnění se týká oblasti vymezené ulicemi Husova, Nádražní, Koliště a Moravské náměstí. Dosud se do této oblasti dostanou nad 3,5 tuny s vjezdovým oprávněním, které je zdarma. Nově budou auta zpoplatněna podle váhy a délky trvání povolení. Město si od takového kroku slibuje omezení těžkých vozidel v centru.

Podle radního pro dopravu Petra Kratochvíla má povolení zhruba 200 nákladních aut. „Typicky jde o auta městských firem, která zajišťují například svoz odpadů nebo zásobování větších provozů. K nim se přidávají další krátkodobá na zajištění staveb. Zpoplatněním vjezdu chceme omezit jejich pohyb tak, aby nedocházelo zbytečně k dalšímu poškozování už tak špatného stavu vozovky v centru města. Pro získání povolení k vjezdu do centra bude nadále nutné prokázat důvod vjezdu a doložit potřebné doklady,“ popsal radní pro oblast dopravy Petr Kratochvíl.

V původní zprávě Brno uvedlo, že poplatek se bude vztahovat například i na popelářská auta. „Dle vyjádření pana radního pro dopravu by se tato regulace neměla týkat vozidel, které vyváží odpad. Přesnější podoba systému bude známa až po právním vyhodnocení, sestavení metodiky a vytvoření vyhlášky. Tu by muselo schválit zastupitelstvo,“ uvedl mluvčí města Filip Poňuchálek.

Peníze do Fondu mobility

Poplatek bude odstupňován podle hmotnosti vozidla a délky platnosti oprávnění. Vozidla 3,5–7,5 tuny zaplatí 3 tisíce korun za měsíční, 18 tisíc korun za půlroční a 36 tisíc korun za roční oprávnění. Auta s hmotností 7,5–17 tun vyjde měsíční oprávnění na 6 tisíc korun. Půlroční na 36 tisíc korun a roční na 73 tisíc korun. U vozidel nad 17 tun lze koupit jen roční oprávnění za 73 tisíc korun. „Oprávnění bude platné vždy pouze na schválenou trasu. Ke kontrole budou sloužit kamery. Finanční prostředky získané za oprávnění a případné pokuty budou putovat do Fondu mobility,“  dodal Kratochvíl.

Zpoplatnění má začít platit od září, odbor dopravy musí do té doby připravit příslušnou vyhlášku i nastavit systém vjezdů.

Tagy brno omezení vjezdu nákladních vozidel do centra Brna
136 komentářů