Brno změní pravidla pro vjezd do centra a prověří povolenky, zdá se jich být příliš

Centrum Brna. Autor: Michal Maňas – Vlastní dílo, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=818711Centrum Brna. Autor: Michal Maňas – Vlastní dílo, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=818711

Brněnským konšelům dochází trpělivost s přílišným provozem v historickém jádru města. Městští strážníci proto od minulého týdne zvýšili počet kontrol

Brněnským konšelům dochází trpělivost s přílišným provozem v historickém jádru města. Městští strážníci proto od minulého týdne zvýšili počet kontrol na vjezdech, radní ale plánují i další opatření. V tiskové zprávě uvedli, že „prioritou města je zklidnění pěší zóny v centru tak, aby se zvýšilo pohodlí a bezpečí chodců“.

„Nejsem příznivcem restrikcí, ale situace v centru je neúnosná a nám nezbývá jiné řešení. Nemůžeme tolerovat, že se z pěší zóny stává vytížená dopravní tepna. Chceme ze středu města, zejména z ulic Česká, Rašínova, náměstí Svobody a Masarykova, udělat opět klidnou pěší zónu,“ uvedla primátorka Markéta Vaňková. Podle ní se v minulosti stala chyba, když celé centrum spadlo do jediné oblasti. „Což umožňuje řidičům, kteří mají oprávnění, libovolně vjíždět a vyjíždět různými ulicemi,“ doplnila Vaňková.

Rada města Brna proto už v září schválila rozdělení centra do sedmi oblastí. V nich má dojít k přísnější regulaci. Zásobování bude mít povolený vjezd pouze v době od 6 do 10:30 hodin, regulovány budou také vjezdy pro vozy taxislužby. Celodenní povolení k vjezdu budou mít pouze rezidenti a abonenti z pěší zóny, majitelé parkovacích stání, městská policie, záchranáři, pečovatelské a sociální služby a osoby zdravotně a tělesně postižené. Pravidla mají začít platit ve druhém čtvrtletí příštího roku.

Podle dat z kamer se podle vedení města ukazuje, že zhruba 40 procent vjezdů na pěší zónu se děje bez oprávnění. Proto byli zalarmováni výše zmínění strážníci. Město chce rovněž udělat revizi vydaných oprávnění, kterých je zhruba 13 tisíc. Podle Vaňkové je to příliš. V případě, že někdo povolení využívá neoprávněně, přijde o něj.

Tagy brno centrum
54 komentářů