Brno zavedlo další parkovací zóny pro rezidenty, značka 30 km/h bude nově i na vozovce

Omezení rychlosti 30 km/h. Foto: Brno.czOmezení rychlosti 30 km/h. Foto: Brno.cz

Nové značení má zdůraznit omezení rychlosti.

Rozšiřování zón rezidentního parkování v Brně přináší v ulicích krajského města další změnu. Společně s modrými pruhy označujícími místa pro parkování místních je na většině ulic v těchto zónách nově zavedena i maximální rychlost 30 km/h.

Kromě minulý týden schváleného rozšíření zón se město rozhodlo zdůraznit opatření o maximální rychlostí vodorovným značením na silnici. Tento týden se značky na vozovce objeví například v Rybářské ulici u křižovatky s ulicí Poříčí.

Podle primátorky Brna Markéty Vaňkové souvisí plošné zavádění zón 30 s kompletní revizí dopravního značení při zavádění rezidenčního parkování. „Navrhujeme zlepšení v podobě větších rozhledových poměrů na křižovatkách, přechodech pro chodce a místech pro přecházení. To vše s cílem zajistit bezpečnost provozu. Zóny 30 jsou vyznačeny na vjezdech a výjezdech, a to svislým značením. Pro větší důraz ale začneme řidiče upozorňovat na zóny i vodorovným značením, tedy přímo na silnici,“ uvedla Vaňková.

Dopady na bezpečnost sledovali například studenti Vysokého učení technického. Z jedné diplomové práce, kde autor srovnával nehody před a po zavedení zóny 30, vyplývá, že se snížením rychlosti automobilů zmenšil počet střetů s chodci cca o 63 %, srážek se zaparkovanými vozidly bylo o 29 % méně. Počet lehce zraněných uvádí práce o 27 % méně, těžce zraněných o 22 %. OEDC nadto tvrdí, že se se zónami 30 snižuje počet těžkých zranění až o 70 %.

Rozšíření u Tomkova náměstí i v Novém Lískovci

Od tohoto týdne se rozšířil systém rezidentního parkování do ulic na pomezí Husovic a Lesné. Vzhledem ke stavbě velkého městského okruhu na Tomkově náměstí a drobnějším opravám v některých ulicích bude značení a úprava provozu v ulicích definitivní až později. Postupně ve dvou fázích začne systém platit také v Novém Lískovci. V severní části od 24. června a v jižní části od 15. července. Všechny zmíněné oblasti spadají do zóny C, kdy je parkování regulované pouze mezi 17:00 a 6:00, aby návštěvníci neblokovali rezidentům parkovací místa přes noc. První hodina je zdarma, každá další stojí 20 korun.

Na pomezí Lesné a Husovic se systém týká oblasti od Provazníkovy ulice na sever až k ulici Barvy, na východě je oblast ohraničená Cacovickou ulicí a na západě Merhautovou a Seifertovou.

Tagy 30 km/h brno
41 komentářů