Brno u rizikových zastávek nastříkalo na chodník zombíky

Piktogram varující chodce před vstupem do kolejí. Foto: DPMBPiktogram varující chodce před vstupem do kolejí. Foto: DPMB

Nová kampaň má snížit počet střetů s chodci.

Na celkem 21 místech u zastávek MHD v Brně se postupně objeví nastříkané piktogramy zobrazující zombie. Oranžové značky jsou součástí kampaně, kterým Dopravní podnik města Brna (DPMB) varuje chodce zahloubané do sledování svého mobilního telefonu, aby dávali při přecházení pozor.

Pro označení míst dopravní podnik zvolil obrázek člověka hledícího do mobilního telefonu s popiskem NEBUĎ JAKO ZOMBIE. Obrázek koresponduje s posláním „zombie“ tramvaje, kterou dopravce představil na konci března jako součást své kampaně Brnem bezpečně s Dopravním podnikem města Brna.

Označením rizikových míst chceme předejít kolizím chodců s našimi vozy, které mohou mít i fatální následky. Vytipovali jsme místa, kde lidé nejčastěji vstupují do jízdní dráhy našich tramvají, autobusů a trolejbusů a hrozí zde riziko střetů. Někdy lidé jen přebíhají nebo kličkují mezi vozy, v polovině případů ale hrají roli mobilní telefony. Věnují pozornost hovoru nebo psaní zpráv a vstupují před naše vozy bez rozhlédnutí. Typickým příkladem je okolí zastávek Hlavní nádraží, Malinovského náměstí nebo Pisárky,“ uvedl generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

Piktogram varující chodce před vstupem do kolejí. Foto: DPMB

Piktogram varující chodce před vstupem do kolejí. Foto: DPMB

Ročně dojde na území města ke 14 střetům chodců s vozy MHD. Podle DPMB jsou takové situace nebezpečné nejen pro chodce, ale i pro cestující ve vozech, kteří se mohou vlivem nouzového brzdění zranit.

První zombík se objevil na zastávce Pisárky. „Každou zastávku posuzujeme individuálně a symboly umístíme tam, kde nám lidé vbíhají pod vozy nejčastěji. Někde budou nástřiky dva, jinde čtyři, celkově se v první fází chodci setkají s šedesátkou symbolů,“ dodal Havránek.

Kompletní přehled zastávek, kde se nové piktogramy objeví: Pisárky, Soukenická, Křídlovická, Antonínská, Fügnerova, Bieblova, Tkalcovská, Stará osada, Novolíšeňská, Bělohorská, Krásného, Autobusové nádraží, Hlavní nádraží, Nové Sady, Malinovského náměstí, Vojtova, Dunajská, Celní, Mendlovo náměstí, Výstaviště, Konečného náměstí.

Tagy brno Dopravní podnik města Brna DPMB srážky chodců s tramvajemi
9 komentářů