Brno slibuje lepší koordinaci uzavírek, radní vytvořili speciální komisi

Oprava mostu v Brně. Foto: Brněnské komunikaceOprava mostu v Brně. Foto: Brněnské komunikace

Uzavírky brněnských ulic nebo i jen jejich blokové čištění by měly být v budoucnu podstatně lépe koordinovány než dosud a

Uzavírky brněnských ulic nebo i jen jejich blokové čištění by měly být v budoucnu podstatně lépe koordinovány než dosud a nemělo by se stávat, že řidiči v jednu chvíli neprojedou některými ulicemi v těsné blízkosti.

Rada města Brna včera schválili zřízení pracovní skupiny Koordinátora oprav a uzavírek, která má zlepši komunikacemi mezi magistrátem a firmami patřící městu. Město si od ní slibuje zlepšení dopravní situace i lepší přípravu na rozsáhlé stavební investice.

Nová pracovní skupina se bude scházet od ledna příštího roku minimálně jednou za měsíc a bude popisovat koordinaci stanovených staveb, vede ji generální ředitel Brněnských komunikací Luděk Borový. Firma totiž podle magistrátu v současné době disponuje nejmodernějším softwarem k posuzování dopravní situace ve městě prostřednictvím matematického modelu dopravy. „Může tak předjímat, jakým způsobem intenzitu dopravy ve městě ovlivní velké stavební práce a posuzovat míru vyčerpání kapacity jednotlivých městských komunikací. Může tedy navrhovat také kvalitnější koordinaci staveb v celém městě,“ uvedl magistrát v tiskové zprávě.

V rámci skupiny bude vytvořena i nová pracovní pozice, která bude obsazena od prvního ledna příštího roku. Smyslem celé skupiny bude, aby všechny městské společnosti byly schopny zkoordinovat své hlavní liniové stavby. Díky tomu by měl být jejich dopad na dopravu v Brně co možná nejmenší,“ říká radní pro oblast dopravy Petr Kratochvíl. Kromě Brněnských komunikací v ní budou i zástupci vodáren, tepláren a dopravního podniku, zapojit chtějí také distributory energií.

Do její činnosti má spadat například i optimalizace frekvence blokových čištění s ohledem na vytížení komunikací v dopravní špičce, v oblasti investic pak posílí předprojektovou investiční přípravu a průběh jednotlivých investičních akcí. „Pracovní skupina bude posuzovat především vhodnost termínů zahájení a ukončení výkopových prací z hlediska koordinace dalších staveb,“ uvedl magistrát.

Tagy brno koordinace uzavírek v Brně
4 komentáře