Příští rok rozšíří Brno systém placeného stání o dalších sedm oblastí

Rezidentní parkování v Brně. Foto: www.parkovanivbrne.czRezidentní parkování v Brně. Foto: www.parkovanivbrne.cz

Nové oblasti budou v nejmírnějším režimu, zpoplatní se jen parkování přes noc.

Možností zaparkovat v Brně zdarma příští rok opět ubude. Brněnští radní schválili další rozšíření systému rezidentního parkování o celkem sedm nových oblastí, kde se za parkování bude platit od příštího roku.

Dvě z nich jsou v městské části Královo Pole a pět v části Brno-sever. Harmonogram pro rok 2022 předpokládá zapojení oblastí 3-08 (Dalimilova), 3-09 (Herčíkova), 4-01 (Erbenova), 4-02 (Francouzská), 4-03 (Jugoslávská), 4-04 (Dukelská třída) a 4-05 (náměstí SNP). K rozšiřování má dojít postupně od května do listopadu.

„Městská část Brno-sever původně žádala o zapojení všech oblastí najednou v říjnu příštího roku. Po vysvětlení nevýhod spojených s takovým řešením od tohoto požadavku představitelé městské části ustoupili a chtěli spustit systém rezidentního parkování v jednotlivých oblastech postupně. Vedení městské části očekávalo, že se oblasti zapojí do 30. června, to bylo ale bohužel nereálné vzhledem k rozsahu oblastí a klimatickým podmínkám nezbytným pro provedení prací. Nakonec jsme se tedy dohodli na předkládaném a dnes schváleném harmonogramu,“ popsal sestavování plánu radní pro oblast dopravy Petr Kratochvíl.

Nové oblasti mají být v zóně C s nejmírnější regulací. Parkování je tam od 6:00 do 17:00 bez omezení a zdarma. Zpoplatněno je v pracovní dny přes noc kvůli rezidentům, kteří po příjezdu z práce najdou snáze místo. První hodina pro návštěvníky přes noc je zdarma, další za 20 korun. Letos se rezidentní parkování rozšíří do devíti oblastí. Čtyři z nich budou v Králově Poli, čtyři v Žabovřeskách a přidá se i část oblasti v Černovicích.

S parkováním souvisí i další rozhodnutí radních. Ti schválili prodej nevyužívaných pozemků na nároží ulic Koliště a Cejl společnosti CERE Invest Edison Center. Ta zde postaví polyfunkční soukromý objekt Hilbert House s garancí veřejného parkování v minimálním počtu 100 parkovacích míst. Prodej musí ještě schválit brněnské zastupitelstvo. Parkovací objekt bude mít čtyři podzemní a jedno nadzemní podlaží.

Mapa rozšiřování oblastí rezidentního parkování v Brně. Foto: Brno.cz

Mapa rozšiřování oblastí rezidentního parkování v Brně. Foto: Brno.cz

Tagy brno Parkování v Brně
27 komentářů