dkv-spojujeme

Brno: Miliardová stavba tramvajové tratě s tunelem začala, zatím se překládají sítě

Vizualizace nové zastávky Kampus Bohunice. Foto: BrnoVizualizace nové zastávky Kampus Bohunice. Foto: Brno

V Brně dnes začala slavnostním poklepem na základní kámen stavba nové téměř kilometrové tramvajové tratě do Bohunic. Projekt za 1,4

V Brně dnes začala slavnostním poklepem na základní kámen stavba nové téměř kilometrové tramvajové tratě do Bohunic. Projekt za 1,4 miliardy zahrnuje i více než 600 metrů dlouhý tunel.

„Jde o stavbu, která z pohledu MHD nemá v novodobých dějinách Brna obdoby. Projekt je unikátní nejen z hlediska rozsahu a charakteru, ale i objemem finančních prostředků získaných z dotačních titulů,“ uvedl šéf Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek. Dotace z Operačního programu Doprava činí 85 procent nákladů, na jejím získání závisel osud projektu.

Práce provedou společnosti FIRESTA-Fišer a Metrostav, letos půjde především o provedení sond a přeložek inženýrských sítí. „Mezi nejkomplikovanější patří přeložka kabelů společnosti E.ON, která musí být provedena bez přerušení napájení Fakultní nemocnice Brno Bohunice,“ uvedl ředitel firmy FIRESTA-Fišer Pavel Borek.

Poklep základního kamene trati ke kampusu. Pramen: DPMB

Poklep základního kamene trati ke kampusu. Pramen: DPMB

Viditelnější práce většího rozsahu přijdou na řadu na jaře 2020, kdy firma začne s hrubými terénními pracemi a hloubením samotného tunelu. V roce 2021 začne i výstavba zastávek, tramvajové trati a trolejového vedení. O rok později by mělo být hotovo a začít zkušební provoz.

Nová trať propojí městské části Starý Lískovec a Bohunice. Od stávající tratě se bude odpojovat v dopravním uzlu Osová, odkud bude vedená hloubeným tunelem pod Mikuláškovým náměstím, podjede ulice Labská a Jihlavská a vyústí na ulici Netroufalky. Na trati vzniknou dvě zastávky: Nová Jihlavská a Nemocnice Bohunice. Zastávka Nová Jihlavská bude umístěna pod zemí.

Vedení města si slibuje, že nová trať už od konce roku 2022 výrazně zjednoduší cestování desítkám tisíc lidí, kteří denně míří do oblasti Fakultní nemocnice Brno a Univerzitního kampusu Bohunice. Nyní musejí lidé využívat trolejbusy či autobusy. Dopravu na trase bude zajišťovat linka číslo 8.

Ještě před tím ale budou muset cestující snést dopravní omezení. Ta budou obnášet krátkodobé výluky na trolejbusové trati mezi zastávkami Osová a Nemocnice Bohunice a několikaměsíční výluku na tramvajové trati v úseku Švermova – Starý Lískovec.

Vizualizace konečné tramvaje do Kampusu Bohunice. Foto: DPMBVizualizace nové zastávky Osová. Foto: BrnoTrasa nové tramvajové trati do kampusu Bohunice. Foto: BrnoMožná podoba zastávky Nová Jihlavská. Foto: Brno
Tagy brno Dopravní podnik města Brna DPMB tramvajová trať Kampus Bohunice
55 komentářů