Brno mění tarif v MHD, usnadní prokazování nároku na bezplatnou přepravu

Nové autobusy SOR NS 12 pro Brno. Foto: DPMBNové autobusy SOR NS 12 pro Brno. Foto: DPMB

K prokazování nároku na bezplatnou jízdu bude seniorům stačit občanský průkaz.

Čtyři změny v tarifu městské hromadné dopravy začnou platit od 1. dubna v Brně. Týkají se hlavně způsobu dokazování nároku na bezplatnou přepravu.

Novinky oznámilo Brno v tiskové zprávě, změnu schválili tento týden radní. Lidé, kteří dosáhli věku 70 let, budou nově moci prokazovat svůj nárok na bezplatnou přepravu v tarifních zónách 100 a 101 občanským průkazem.

Děti ve věku 6–10 let budou moci svůj nárok na totéž prokázat i jiným dokladem než průkazkou IDS JMK. „Předplatní jízdenky pro doprovod dětí do 3 let budou vydávány výhradně v elektronické podobě. Zrušili jsme také zvláštní roční kupon pro seniory do 70 let za 840 korun,“ popsal novinky radní pro oblast dopravy Petr Kratochvíl.

Ke změnám vede snaha zamezit šíření epidemie Covid-19, zefektivnit prodej předplatních jízdenek a zjednodušit tarifní podmínky. Čtyři nové úpravy naváží na dvě, které platí už od ledna letošního roku. Tehdy došlo ke změně výdeji předplatních jízdenek. Zaměstnanecké jízdenky pro aktivní zaměstnance pro rok 2021 a předplatní jízdenky pro studenty ve věku 18–26 let se nově vydávají výhradně v elektronické podobě.

Tagy brno Dopravní podnik města Brna DPMB
11 komentářů