Brněnský dopravní podnik testuje v tramvajích antibakteriální nástřik

Nanášení antibakteriálního nástřiku v tramvaji. Pramen: DPMBNanášení antibakteriálního nástřiku v tramvaji. Pramen: DPMB

Dopravní podnik města Brna se rozhodl zatočit s bakteriemi a kvasinkami v tramvajích. O uplynulém víkendu dostaly dvě tramvaje v

Dopravní podnik města Brna se rozhodl zatočit s bakteriemi a kvasinkami v tramvajích. O uplynulém víkendu dostaly dvě tramvaje v rámci prvotních testů antibakteriální nástřik, který má bránit ulpívání patogenních organismů v interiéru. Má je rovněž likvidovat. Podnik to oznámil v tiskové zprávě.

„Na základě výsledků mikrobiologických rozborů Krajské hygienické stanice vyhodnotíme, zda by tato technologie mohla mít pozitivní vliv na prostředí, kde se přirozeně shromažďuje větší množství lidí. Pokud by testy prokázaly dlouhodobý efekt, uvažovali bychom o aplikaci v dalších vozech,“ uvedl generální ředitel DPMB Miloš Havránek.

Podnik pro testování vybral dvě velkokapacitní tramvaje: KT8 a Škoda 13T (Porsche). Z míst, kterých se cestující nejvíce dotýkají a na kterých bakterie nejvíce ulpívají, odebrali pracovníci laboratoře vzorky pro mikrobiologické rozbory. Ty se budou znovu opakovat po dvou měsících provozu. Na základě výsledků rozborů dopravní podnik efekt vyhodnotí.

Před aplikací ochranné antibakteriální vrstvy bylo nutné důkladné očištění a odmaštění interiéru vozů, aby nástřik k povrchu pevně přilnul. Samotný nános na okna, madla, sedačky i jejich rukojeti v jedné tramvaji trval 45 až 60 minut. Evidenční čísla testovaných tramvají jsou 1703 a 1919. Cestující na ně nejčastěji narazí na linkách 8 a 6.

„Podobnou technologii, ale na jiném principu, už jsme v minulosti testovali. Efekt se dostavil, ale bohužel byl pouze krátkodobý,“ doplnil Havránek.

Pro větší ochranu cestujících podnik také v době chřipkové epidemie, která je virového původu, používá na čištění vozů koncentrovanější dezinfekci.

Tagy antibakteriální nástřik brno DPMB tramvaj
14 komentářů