Brněnský dopravní podnik otevře své areály veřejnosti. Virtuálně

Nová hala pro denní údržbu a očistu tramvají v Pisárkách. Foto: DPMBNová hala pro denní údržbu a očistu tramvají v Pisárkách. Foto: DPMB

Videa a fotografie mají nahradit příští rok oblíbené skutečné prohlídky zázemí brněnského dopravního podniku.

Dopravní podnik města Brna (DPMB) chystá na příští rok virtuální otevření svých areálů. Na stránkách prohlidky.dpmb.cz chystá zveřejnění videí a fotografií, které mají přiblížit například práci ve vozovnách či na dispečinku nebo i v měnírnách.

Během roku na speciálních stránkách zveřejní nejen videa, ale i zajímavosti ze zdejší činnosti nebo historie. Celkem půjde o šestnáct areálů a pracovišť. Zatím je na stránkách připravena k publikaci vozovna v Pisárkách.

Ve videích chtějí přiblížit i historii jednotlivých míst. „Vozovna v Pisárkách například dříve sloužila jako stáj, poté depo pro lokomotivy a dnes zde nocují tramvaje. Měnírna v Králově poli zase dříve bývala malou vozovnou,“ říká Miloš Havránek, generální ředitel DPMB. Ke každému místu na webu zájemci nejdou jedno sestříhané hlavní video z interiérů i exteriérů a pak tři další pro fajnšmekry, která se areálu věnují podrobněji. Rok otevřených dveří tak nahradí prozatím pozastavené pravidelné exkurze, které DPMB každý měsíc na různých pracovištích pro veřejnost organizuje.

Areály Dopravního podniku města Brna jsou atraktivní a návštěvnicky oblíbená místa. V dnešní složité době do nich mohou alespoň prostřednictvím těchto video prohlídek nahlédnout, poznat zákulisí provozu městské hromadné dopravy a místa, o kterých možná ani netušili, že existují,“ řekla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Jedna až dvě prohlídky měsíčně

V průběhu celého příštího roku zveřejní DPMB na webu každý měsíc jednu až dvě prohlídky, jako první se zde objeví hned na Nový rok záběry z nové haly denního ošetření a očisty v Pisárkách a z místní vozovny. Během roku pak fandové dopravy tímto způsobem navštíví vozovny Medlánky, Husovice, Komín, ústřední dílny, sídlo DPMB na Novobranské, měnírnu v Králově poli, energetický dispečink na Radlasu a další. Videa začal DPMB pomocí dronu pořizovat v říjnu letošního roku a bude v tom pokračovat do poloviny roku 2021.

Současná situace je zároveň možností hledat nové cesty, alternativy k těm, na které jsme zvyklí. Proto zájemcům o dopravu přineseme více než 50 videí, která nechají nahlédnout do 16 různých areálů a pracovišť. Lidé budou moci tímto způsobem navštívit vozovny, ale například i měnírny elektrické energie, energetický dispečink a podobně,“ dodal Havránek.

Tagy Dopravní podnik města Brna DPMB virtuální prohlídky zázemí
4 komentáře