Brněnský dopravní podnik navýší mzdy o 4 %, zvýší příspěvky na penzi či rekreaci

Nové uniformy pro zaměstnance Dopravního podniku města Brna. Foto: DPMBNové uniformy pro zaměstnance Dopravního podniku města Brna. Foto: DPMB

Mzdové náklady dopravce stoupnou meziročně o 60 milionů korun, na stravenky dosáhnou i brigádníci.

Dopravní podnik města Brna (DPMB) se dohodl na navýšení mezd pro své zaměstnance o 4 %. Skončilo tak tříměsíční kolektivní vyjednávání, které přinese dopravci zvýšení nákladů o 60 milionů korun.

O podpisu nové kolektivní smlouvy informoval DPMB v tiskové zprávě. Smlouva je uzavřena od 1. ledna 2022 na jeden rok, její platnost končí 31. prosince 2022.

Výsledkem našich jednání je kompromis mezi představami odborových organizací a reálnými možnostmi dopravního podniku. Navýšení mezd pro příští rok o 4 procenta znamená zvýšené náklady o 60 milionů korun. Vzhledem k tomu, že jsme v letošním roce mzdy nevalorizovali, vnímám jako naši povinnost prostředky na jejich navýšení v napnutém rozpočtu najít. Zástupcům odborových organizací děkuji za konstruktivní jednání,“ sdělil generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

Předseda Odborového svazu dopravy Libor Weinstein uvedl, že s výsledkem vyjednávání jsou spokojeni. „Vedení dopravního podniku i města vzalo v potaz naše návrhy a připomínky a dosáhli jsme navýšení mezd. Navíc se nám podařilo prosadit nárok na stravenky pro všechny zaměstnance podle odpracovaných směn, tedy i za přesčasové služby a pro brigádníky. To bylo naším dlouhodobým cílem,“ řekl Weinstein.

Zaměstnanci Dopravního podniku města Brna budou mít od Nového roku nárok na vyšší příspěvek na rekreaci – z 1 200 Kč se zvýší na 1 500 Kč. Rovněž měsíční příspěvek na penzijní připojištění a doplňkové penzijní spoření se zvýší, a to o 150 Kč (nejčastěji se jedná o navýšení ze 450 na 600 Kč).

Tagy Dopravní podnik města Brna DPMB kolektivní vyjednávání Odborový svaz dopravy
24 komentářů