Brněnská loď Dallas zamíří po silnici k Pardubicím, oprava vyjde na 16 milionů

Loď Dallas na Brněnské přehradě. Autor: Harold – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12051526Loď Dallas na Brněnské přehradě. Autor: Harold – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12051526

Dopravní podnik města Brna udělal další krok ke znovuzprovoznění historické lodě Dallas, když uzavřel smlouvu na opravu s pardubickou firmou

Dopravní podnik města Brna udělal další krok ke znovuzprovoznění historické lodě Dallas, když uzavřel smlouvu na opravu s pardubickou firmou Jesko CZ. Ta zakázku získala v tendru jako jediný účastník s cenou 15,673 milionu korun, cena předpokládaná byla 15 milionů.

Loď zamíří do opravny v obci Hlavečník na Pardubicku už ve čtvrtek, přepravena bude po silnici. „K samotnému odvozu dojde až ve večerních hodinách, dle domluvy s Ředitelstvím silnic a dálnic týkající se přepravy nadměrného nákladu,“ uvedla mluvčí DPMB Hana Tomaštíková.

Dopravní podnik se rozhodl pro velkou rekonstrukci Dallasu z roku 1955 loni. Loď, která až do roku 1992 nesla jméno Moskva, je mimo provoz už od roku 2011. Nyní by se měla dočkat například výměny dřevěné paluby za ocelovou plynotěsnou, opravy vodotěsných přepážek, dnové a boční obšívky, žebrování, elektroinstalace nebo požárně-bezpečnostního systému.

„V zásadě to bude komplex činností, které by měly původní loď z 50. let vyrovnat se stávajícími parametry pro plavidla, ale při zachování statusu kulturní technické památky,“ přiblížil loni v září opravu provozní ředitel DPMB Jan Seitl.

Práce by měly proběhnout během letošního roku, do provozu na Brněnské přehradě by se loď měla vrátit v roce 2020. Do opravy poputuje z loděnice v Bystrci, kde je umístěna.

Loď Dallas brněnského dopravního podniku. Autor: DPMB

Loď Dallas brněnského dopravního podniku.
Autor: DPMB

Brněnský dopravní podnik má flotilu šesti funkčních lodí plus nefunkční Dallas. Díky znovuzařazení Dallasu do provozu má v sezoně vzrůst počet spojů, plavidlo má zároveň sloužit jako připomínka dopravní historie, podobně jako si podnik připomíná minulost historickými tramvajemi, trolejbusy a autobusy.

Lodní dopravu na Brněnské přehradě loni potrápilo sucho. Kvůli srpnovému omezení provozu z důvodu poklesu hladiny lodě přepravily meziročně o 16 tisíc cestujících méně, celkem 230 tisíc.

Tagy DPMB Jesko CZ loď Dallas oprava
4 komentáře