British Airways vyřadí „babybus“, linka s letadlem přes Atlantik pro 32 cestujících končí

Airbus A318 British Airways na letišti London City. Foto: Eduard Heisterkamp / Wikimedia CommonsAirbus A318 British Airways na letišti London City. Foto: Eduard Heisterkamp / Wikimedia Commons

British Airways po jumbech vyřadí i svůj nejmenší stroj na lety přes Atlantik.

Letecká společnost British Airways vyřadí ze své flotily svůj jediný Airbus A318. Nejmenší letadlo řady A320family přezdívané také jako „babybus“ nasazovala na let BA1/BA2 mezi londýnským letištěm City a New Yorkem.

Konec A318 oznámila mateřská společnost International Airlines Group (IAG) v pololetní zprávě pro investory. Jde o jednu z reakcí na nejhorší čtvrtletní výsledky v historii. IAG dnes oznámila ztrátu 1,3 miliardy eur za tři měsíce od dubna do června.

Jedenáct let starý stroj létal pouze v konfiguraci pro byznys cestující, na palubě bylo 32 míst. Při cestě do USA musí dotankovat palivo v irském Shannonu, zpět díky proudění větrů obvykle zvládne let až přímo na nejcentrálnější londýnské letiště. Linka létat pod číslem BA1/2, který dříve využívaly British Airways pro lety s concordem.

IAG uvedla, že v rámci celé skupiny uzemní několik desítek letadel nebo je předčasně vrátí lessorům. Už minulý týden British Airways oznámily konec všech letadel Boeing 747 ve flotile. U celkem 68 objednaných letadel se s výrobci podařilo dosáhnout posunutí termínu dodání o dva roky.

Výhled flotily jednotlivých aerolinek skupiny IAG. Foto: IAG

Výhled flotily jednotlivých aerolinek skupiny IAG. Foto: IAG

Akcie IAG jsou po oznámení výsledků na nejnižší úrovni od roku 2012. Firma oznámila propouštění nejméně 12 tisíc lidí. Šéf celé skupiny Willie Walsh kvůli pandemii koronaviru odložil svůj odchod do důchodu, zlepšení situace očekává nejdříve v roce 2023.

Tagy Airbus A318 BA1/2 British Airways IAG International Airlines Group JFK LCY
4 komentáře