dkv-spojujeme

British Airways končí s Boeingem 767, převzaly první A321neo.

Boeing 767-300 společnosti British Airways. Foto: Alan Wilson/Wikimedia CommonsBoeing 767-300 společnosti British Airways. Foto: Alan Wilson/Wikimedia Commons

Letecká společnost British Airways končí s provozem svých nejstarších letadel ve flotile. Poslední let s Boeingem 767-300 proběhne dnes večer

Letecká společnost British Airways končí s provozem svých nejstarších letadel ve flotile. Poslední let s Boeingem 767-300 proběhne dnes večer na lince BA663 z Larnaky do Londýna.

Boeingy 767 létaly pro British Airways od začátku devadesátých let, firma je původně nasazovala na krátké evropské linky, například z Londýna do Paříže. Postupně se letadlo objevilo i na dálkových trasách, poslední roky ale létá opět na kratších trasách, například z Londýna do Amsterdamu, Paříže či Stockholmu. Poslední Boeing 767 převzal dopravce v roce 1998.

Podle blogu Tim The Pilot  byly nejdelší trasou, na které létaly, linka z Manchesteru do Los Angeles a z Londýna do indického Hajdarábádu. Letadla objednaly British Airways v roce 1987 jako náhradu letounů Lockheed TriStar. BA si letadla objednaly  jako první s motory Rolls-Royce RB211.

Dopravce nechystá žádné speciální rozloučení s typem letadla, kterého měl jednu dobu ve flotile až 28 kusů. V pondělí je čeká poslední let na vojenské letiště St. Athan v jižním Walesu, kde budou odstavena.

Boeingy 767 postupně nahrazují modernější stroje. Jedním z nich i pro evropské linky je Airbus A321neo. První z těchto letadel převzaly British Airways v pátek, jako upozornil server Airways Magazine. Celkem jich mají objednáno deset, převzít je mají do konce příštího roku. Letadlo pojme až 235 cestujících. Boeingy 767 měly kapacitu 265 cestujících.

Tagy Airbus A321neo
6 komentářů