Bratislava se připravuje na provoz vodíkových autobusů, jeden už začala testovat

První městský vodíkový autobus dorazil do Bratislavy Foto: DPBPrvní městský vodíkový autobus dorazil do Bratislavy Foto: DPB

Bratislavskému dopravnímu podniku dorazí čtyři Solarisy Urbino 12 hydrogen již v příštím roce.

Dopravný podnik Bratislava (DPB) začal v reálném provozu s cestujícími testovat stejný model vodíkového autobusu, jaký očekává ve své flotile již příští rok. Solaris Urbino 12 hydrogen v modrobílém zbarvení výrobce jezdí od 16. do 27. prosince na linkách 50, 65, 74 a 87. Cestující se autobusem svezou zcela zdarma.

Nejde o prototyp, stejný model již dnes provozují některá evropská města. DPB bude prvním dopravcem na Slovensku, který v MHD autobusy na vodík nasadí. První vozidlo dorazí do Bratislavy již v příštím roce, bratislavský dopravní podnik si objednal čtyři kusy. Letos uzavřená rámcová smlouva s výrobcem Solaris Bus & Coach však počítá s dodávkou až 40 vodíkových autobusů. Jeden vyjde na 610 tisíc eur, evropská dotace pokryje 95 % nákladů.

Autobusy budou pohánět elektromotory v zádní nápravě a menší trakční baterie, které dodává elektrickou energii vodíkový palivový článek. V provozu mají nahradit naftové autobusy. Ty tvoří více než polovinu všech výkonů v bratislavské MHD. Proto dopravce hledá, jak snížit emise z dopravy. Autobus na vodík má mít dojezd 350 kilometrů na jedno naplnění.

Tagy Bratislava Dopravný podnik Bratislava Solaris Solaris Bus & Coach Solaris Urbino 12 Hydrogen vodíková mobilita
6 komentářů