Bradavický expres dojezdil. Skotská vlaková atrakce přišla o výjimku, čeká na papíry

Parní vlak na viaduktu Glenfinnan. Foto: West Coast RailwaysParní vlak na viaduktu Glenfinnan. Foto: West Coast Railways

Provoz vlaků je zastaven do odvolání.

Jedna z turistických atrakcí Skotska, speciální parní vlak známý z filmu Harry Potter a Tajemná komnata, musel přerušit provoz. Důvodem je chybějící výjimka pro provoz vozů historického vlaku, který jezdí pod názvem Jacobite Steam Train.

Společnost West Coast Railways oznámila ve zprávě na svých stránkách, že provoz zastavila do odvolání. „Historické vozy, které používáme, vyžadují osvědčení o výjimce od centrálního zamykání dveří pro provoz na hlavních tratích. Dosud jsme ho dostávali automaticky, ale letos se tak nestalo a museli jsme podat novou žádost,“ uvedl dopravce na svých stránkách.

Povolení řeší britský dopravní úřad Office of Rail and Road (ORR). Ten ve vyjádření pro BBC uvedl, že úřad varoval všechny provozovatele historických vlaků několik let, že si musejí vyřešit výjimku nebo splňovat pravidla provozu. Podle mluvčího ORR žádost o výjimku od West Coast Railway neprošla a firma proto požádala o přezkum soud. I přesto firma ale začala s prodejem jízdenek, i když nemá jistotu, že vyjede. ORR nyní posuzuje novou žádost.

Vlaky jezdí obvykle od března do října po trati z Mallaig do Fort William. Trase vede i přes známý most Glenfinnan Viaduct, který proslavil zejména film Harry Potter a Tajemná komnata.

Tagy Harry Potter ORR Skotsko West Coast Railways
15 komentářů