Bombardier skončí s výrobou letadel Learjet, zaměří se na větší modely

Learjet 31A. Foto: Alec Wilson / Flickr.comLearjet 31A. Foto: Alec Wilson / Flickr.com

Bombardier se zaměří na své modelové řady Challenger a Global.

Kdysi symbol létání pro nejbohatší se po téměř šedesáti letech odebere do definitivního důchodu. Kanadský Bombardier oznámil, že do konce roku vyrobí poslední model bizjetu z řady Learjet. Stejnojmenné letadlo nazvané po svém vynálezci Billym Learovi stálo v roce 1963 u začátku soukromých proudových letadel.

Bombardier oznámil konec výroby při prezentaci výsledků za loňský rok. Jde o reakci na klesající prodeje této modelové řady. Poptávka v tomto segmentu se přesouvá do větších strojů.

Výroba Learjetu skončí v posledním čtvrtletí letošního roku. Umožní nám to zaměřit se více na modelovou řadu Challenger a Global,“ uvedl Bombardier ve zprávě. Závod v americké Wichitě v Kansasu, kde se Learjety vyrábí, má v portfoliu Bombardieru dál zůstat.

Od roku 1963 vyrobil Learjet zhruba tři tisíce letadel, od roku 1990 patří pod Bombardier. Ten loni zaznamenal pokles dodávek o zhruba pětinu na 114 letadel. I když privátní letecká doprava loni zaznamenala kvůli rušení linek i obavám z koronaviru podstatně lepší výsledky, celkové prodeje klesly kvůli velkému pádu cen použitých letadel. V Česku není aktuálně registrován žádný Learjet.

Tagy bombardier LearJet
Žádné komentáře